-
Alfa romeo 1,9 jtd
Witam panowie mam pytanie , przy jakim ciśnieniu powinna otwierać się gruszka przy turbinie , zawór turbo oczywiście i teraz moje drugie pytanie wcześniej zawór był sztywny zero reakcji po wielu próbach rozruszania zaworu wkoncu póścił dodam ze turbina była po regeneracji lecz auto długo stało i teraz zawór otwiera się przy 1.0 bar nie wcześniej ale tylko na wymontowanej turbinie z auta ,gdy podłączy się zawór pod kompresor , gdy tylko turbo ląduje w aucie zawór nie ma reakcji nie załącza turbiny , połączenie między turbo ic szczelne dodam ze ic nie jest rozszczelnione czy może to być walnięty przepływomierz albo gdzie szuka przczyny i jeszcze jedno czy u mnie w alfie jest zawór overboost jak tak to gdzie on sie znajduje
-
na wstępie , z twoim turbo jest OK pod tym względem ;
nie masz overbosta bo turbo w jtd 105KM nie ma zmiennej geometrii (tzn turbo jest z zaworem upustowym spalin), a gruszka jest sterowana ciśnieniem doładowania (idzie wężyk z wylotu turbiny do gruchy) , i ta gruszka właśnie ma za zadanie upuszczać poprzez zawór upustowy nadmiar ciśnienia , właśnie po przekroczeniu 1 bar , normalnie ponizej 1 bar grucha nie może reagować bo inaczej turbo by nie osiągało odpowiedniego ciśnienia doładowania - czyli miałbyś brak mocy ;
w aucie grucha na pewno działa , ale tego nie widzisz bo to się dzieje podczas jazdy , pod dużym obciążeniem , właśnie po przekroczeniu 1 bar , upuszcza spaliny chroniąc turbinę przed przekroczeniem obrotów
-
ale właśnie chodzi panowie o to ze ja nie mam mocy auto wogole nie przyspiesza , tzn chodzi jak zwykly silnik diesla bez turbo
czyli moze to byc wina przepływomierza ?
Dodano po 2 minutes:
zanim auto przyspieszy do 100 minie z dobre 15-20 sekund a na dodatek jak dam mu duzo gazu to sie dławi i traci całkiem moc, jeżeli odpuszczę gazu i delikatnie będę go wciskał, to auto w tym momencie dopiero przyspiesza ale też wolno
-
a przy przygazówce rura dolotu przy kolektorze twardnieje ?
egr masz zaślepiony ?
wtyczkę od przepływki możesz odpiąć i zrobić próbę ;
masz laptopa żeby zlogować auto ?
-
mam lapka mam fejs tylko jakim programem bo fiat ecu scan za duzo nie wykazuje , egr mam zaslepiony .
mam odczepiony chociaz szczerze ani przy podłączonym i odczepionym nie ma różnicy wezme zaraz i przemyje tą przepływke benzyna ekstrakcyjna
-
możesz pełną wersją fes-a , nowszym multiecuscanem , albo alfa obd, jak na odpiętej przepływce nie ma zmian to nie to , a czy dobrą blachę na egr zastosowałeś żeby jej nie przepaliło ;
na rozgrzanym silniku , najlepiej podczas jazdy przy butowaniu (wiem że ciężko , bo wtyczka 3pin jest w komorze silnika) zobaczyć ile turbo pompuje , ile daje przepływka w stosunku do wymaganej ilości , no i kolejny etap jakie jest zadane i osiągane ciśnienie paliwa - bo może właśnie w ciśnieniu paliwa jest problem (choć zazwyczaj przy zbyt niskim cisnieniu oleju napędowego sterownik gasi silnik ) ,
-
1 załącznik(i)
aluminium okolo 3 mm ostatnio bylo odkrecane wszystko jest w porządku
-
patrzyłem na logi , przepływka wygląda na szrot , ale można jeszcze sprawdzić jakie napięcie osiąga , paliwo jak sam na pewno widziałeś OK , no i faktyczne turbo miało przeładowanie , ten garrett GT15 w jtd105KM ma pracować na 1 bar , a robiło ponad 1,4 , nic dziwnego że centralka odcina paliwo i zmniejsza moc ,
niezła zagwostka , czy faktyczne grucha otwiera tą klapkę w turbinie upuszczającą spaliny , czy tam jest może zatkany odpływ spalin , lub klapka się nie otwiera , czy kat nie zapchany skoro turbo po regeneracji to może zawaliło kata olejem i zapchało , przez co jest utrudnione ujście spalin z wydechu
-
powiem tak jeżeli nie uda się ogarnąć co to jest to porostu kupie nowy silnik sprowadzę z wloch i tyle . jest gdzies w łodzi jakis dobry mechanior od alf bo przecie same naciagacze i wymyslaja od dwu masu po wariator ktorego w tym silniku nie ma :D tzn tak mnie sie wydaje
Najlepsze jest to ze o wydechu tez myśle , mowie aut bardzo dziwna reakcje na wcisniecie pedalu gazu do oporu totalny muł dopiero przy delikatnym wciskaniu idzie po woli , turbo tak jak mówiłem wydaje mi się ze nie pracuje
-
Witam mam pytanie jakie powinno być ciśnienie silnika na garach w jtd i jakie prawidłowe napięcie powinna dawać przepływka