Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Alfa romeo 1,9 jtd

Użytkownik Rowerzysta Avatar boxerldz
    Mieszka w
    Łódź Poland, Poland
    Auto
    Alfa romeo 145 boxer 1.4 była Teraz Alfa 166 2.4

Post Alfa romeo 1,9 jtd

Witam panowie mam pytanie , przy jakim ciśnieniu powinna otwierać się gruszka przy turbinie , zawór turbo oczywiście i teraz moje drugie pytanie wcześniej zawór był sztywny zero reakcji po wielu próbach rozruszania zaworu wkoncu póścił dodam ze turbina była po regeneracji lecz auto długo stało i teraz zawór otwiera się przy 1.0 bar nie wcześniej ale tylko na wymontowanej turbinie z auta ,gdy podłączy się zawór pod kompresor , gdy tylko turbo ląduje w aucie zawór nie ma reakcji nie załącza turbiny , połączenie między turbo ic szczelne dodam ze ic nie jest rozszczelnione czy może to być walnięty przepływomierz albo gdzie szuka przczyny i jeszcze jedno czy u mnie w alfie jest zawór overboost jak tak to gdzie on sie znajduje
    Ostatnio edytowane przez boxerldz ; 07-07-2014 o 22:41

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

na wstępie , z twoim turbo jest OK pod tym względem ;

nie masz overbosta bo turbo w jtd 105KM nie ma zmiennej geometrii (tzn turbo jest z zaworem upustowym spalin), a gruszka jest sterowana ciśnieniem doładowania (idzie wężyk z wylotu turbiny do gruchy) , i ta gruszka właśnie ma za zadanie upuszczać poprzez zawór upustowy nadmiar ciśnienia , właśnie po przekroczeniu 1 bar , normalnie ponizej 1 bar grucha nie może reagować bo inaczej turbo by nie osiągało odpowiedniego ciśnienia doładowania - czyli miałbyś brak mocy ;

w aucie grucha na pewno działa , ale tego nie widzisz bo to się dzieje podczas jazdy , pod dużym obciążeniem , właśnie po przekroczeniu 1 bar , upuszcza spaliny chroniąc turbinę przed przekroczeniem obrotów
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Mieszka w
    Łódź Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

ale właśnie chodzi panowie o to ze ja nie mam mocy auto wogole nie przyspiesza , tzn chodzi jak zwykly silnik diesla bez turbo

czyli moze to byc wina przepływomierza ?

Dodano po 2 minutes:

zanim auto przyspieszy do 100 minie z dobre 15-20 sekund a na dodatek jak dam mu duzo gazu to sie dławi i traci całkiem moc, jeżeli odpuszczę gazu i delikatnie będę go wciskał, to auto w tym momencie dopiero przyspiesza ale też wolno
    Ostatnio edytowane przez boxerldz ; 08-07-2014 o 06:29 Powód: Dodano

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

a przy przygazówce rura dolotu przy kolektorze twardnieje ?

egr masz zaślepiony ?

wtyczkę od przepływki możesz odpiąć i zrobić próbę ;

masz laptopa żeby zlogować auto ?

Mieszka w
    Łódź Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

mam lapka mam fejs tylko jakim programem bo fiat ecu scan za duzo nie wykazuje , egr mam zaslepiony .

mam odczepiony chociaz szczerze ani przy podłączonym i odczepionym nie ma różnicy wezme zaraz i przemyje tą przepływke benzyna ekstrakcyjna

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

możesz pełną wersją fes-a , nowszym multiecuscanem , albo alfa obd, jak na odpiętej przepływce nie ma zmian to nie to , a czy dobrą blachę na egr zastosowałeś żeby jej nie przepaliło ;

na rozgrzanym silniku , najlepiej podczas jazdy przy butowaniu (wiem że ciężko , bo wtyczka 3pin jest w komorze silnika) zobaczyć ile turbo pompuje , ile daje przepływka w stosunku do wymaganej ilości , no i kolejny etap jakie jest zadane i osiągane ciśnienie paliwa - bo może właśnie w ciśnieniu paliwa jest problem (choć zazwyczaj przy zbyt niskim cisnieniu oleju napędowego sterownik gasi silnik ) ,

Mieszka w
    Łódź Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

aluminium okolo 3 mm ostatnio bylo odkrecane wszystko jest w porządku
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez boxerldz ; 08-07-2014 o 19:49

Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

patrzyłem na logi , przepływka wygląda na szrot , ale można jeszcze sprawdzić jakie napięcie osiąga , paliwo jak sam na pewno widziałeś OK , no i faktyczne turbo miało przeładowanie , ten garrett GT15 w jtd105KM ma pracować na 1 bar , a robiło ponad 1,4 , nic dziwnego że centralka odcina paliwo i zmniejsza moc ,

niezła zagwostka , czy faktyczne grucha otwiera tą klapkę w turbinie upuszczającą spaliny , czy tam jest może zatkany odpływ spalin , lub klapka się nie otwiera , czy kat nie zapchany skoro turbo po regeneracji to może zawaliło kata olejem i zapchało , przez co jest utrudnione ujście spalin z wydechu

Mieszka w
    Łódź Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

powiem tak jeżeli nie uda się ogarnąć co to jest to porostu kupie nowy silnik sprowadzę z wloch i tyle . jest gdzies w łodzi jakis dobry mechanior od alf bo przecie same naciagacze i wymyslaja od dwu masu po wariator ktorego w tym silniku nie ma tzn tak mnie sie wydaje
    Najlepsze jest to ze o wydechu tez myśle , mowie aut bardzo dziwna reakcje na wcisniecie pedalu gazu do oporu totalny muł dopiero przy delikatnym wciskaniu idzie po woli , turbo tak jak mówiłem wydaje mi się ze nie pracuje
    Ostatnio edytowane przez boxerldz ; 08-07-2014 o 20:06

Mieszka w
    Łódź Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Witam mam pytanie jakie powinno być ciśnienie silnika na garach w jtd i jakie prawidłowe napięcie powinna dawać przepływka

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia