-
Demontaż intercoolera
Chciałbym zdemontować u siebie intercooler w celu przeczyszczenia go i sprawdzenia szczelności. O ile demontaż zderzaka mam opanowany to nie wiem czy przy intercoolerze trzeba na coś specjalnie uważać. Dlatego też mam parę pytań:
1. Czy muszę wyciągnąć też chłodnicę cieczy?
2. Czy trzeba odkręcać belkę pod zderzakiem?
3. Jakiej średnicy są rury na wejściu i wyjściu z intercoolera (chcę wymienić cybanty na nowe)?
-
Cytat:
Napisał
sickboy
sprawdzenia szczelności
Mój mechanik opracował inny sposób sprawdzenia szczelności intercoolera wraz z rurami :
1. Z jednej strony zaślepił rurę metalową puszką, z drugiej strony taką samą puszką tyle że zamontował tam zaworek od dętki od roweru :)
2. Nabił ciśnienia i po pół godziny sprawdził jego stan.
Szybciej niż demontaż.
-
Ok, ale oprócz sprawdzenia szczelności chcę go też wyczyścić więc i tak muszę go wymontować.
PS. Może ktoś napisać jakiej średnicy trzeba kupić opaski zaciskowe na gumowe rury na WE/WY z intercoolera?
-
czekalem na taki temat dluugo he tez sie podpinam pod pytania kolegi:). kolego sickboy,pstryknol bys pare fotek jak bedziesz to rozbieral? na co uwazac i co odkrecic. chcialbym takze wyczyscic ic ,napewno sie tam nazbieralo oleju i innych syfow
-
Czy może ktoś sprawdzić w eper jaki jest numer części rury wchodzącej i wychodzącej z IC?
-
2 załącznik(i)
A masz.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=140936&stc=1http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=140937&stc=1
W tej wersji ePer rurka poz. 8 ma jeden numer, a faktycznie przecież składa się z dwóch elementów. Może w pełnej wersji jest to podzielone.
-
Dzięki magil, przy okazji podałeś mi przybliżone rozmiary opasek. Pod pozycją nr 4 są dwa typy opasek o śr. 50-70mm lub 60-80mm. Ciekawe gdzie jest ta większa, a gdzie mniejsza opaska.
PS. Tak na chłopski rozum to przy IC chyba jest ta większa średnica, a przy turbo mniejsza.
-
Nie wiem, nie rozbierałem tego nigdy. Wyceluj z rozmiarem w uniwersalne opaski ;)
-
Pany czy jak jest zawalony syfem intercooler to autko też będzie kopcic na czorno.
Na kompie wywaliło błąd że albo dziura w dolocie albo własnie IC.
Wszystkie węże dolotu posprawdzałem są OK.
Czy zasyfiony IC może powodować dymienie na czarno?