-
Pogorszenie hamulców
Witam Kolegów
Od niedawna pogorszyły mi się drastycznie hamulce ( szczególnie jak wyjeżdżam rano -zimny silnik i tarcze ) , prawie zero hamowania.
Potwierdźcie mi moje rozumowanie : jak klocki ścierają się równomiernie po obydwu stronach tarczy to zacisk działa prawidłowo ? , pedał hamulca zapada się lekko po odpaleniu silnika to znaczy że serwo dobre ? , pozostaje więc pompka ???...
Są zestawy naprawcze do tych pompek? co polecacie : regenerować czy nową?
Zaciski mam Bremo .
Dzięki za info.
-
Pedał Ci sie zapada po odpaleniu auta? Hmm to dosc dziwne, bo u mnie nic takiego nei zauważyłem. Owszem po odpaleniu auta pedał staje się miekki ale sie nie zapada. Może tutaj jest trop. Może wlasnei serwo sie zepsulo? Płyn rozumiem sprawdzałeś i nei ubywa?
Zanurkuj w okolice pedału hamulca i poświeć sobei latarką czy tam nie masz żadnych wycieków itp...
-
Płynu nie ubywa .
Myślę że serwo też jest ok.Płyn wprawdzie już ma ze 2.5 roku.
Pewno pompka , tylko że nie widzę na allegro zestawów naprawczych a nowa ok 400 zł :( .
-
W katalogu intercars jest niby zestaw naprawczy pompy hamulcowej za 20 pln.
Osobiście regenerowałem pompę hamulcową w innym samochodzie, z powodzeniem. Ważne, żeby na ściankach pompy nie było wżerów. Inaczej pompa do wymiany.
-
A nie lepiej wymienić na początek płyn i zobaczyć co się będzie działo?? Trochę dziwny objaw na pompę.
-
Jak spuszczę płyn to już tą pompkę przejrzę.
Jest możliwość żeby te zaciski bremo poszły?Auto przejechało ok. 170 tys.
Tylko czemu jak zimny to hamulce wata , później lepiej.
A jeszcze jedno : zaciski przednie mają dwa odpowietrzniki o co tu chodzi?
-
Muszą być dwa odpowietrzniki żeby dobrze odpowiertzyć układ, bo w obu częściach zacisku masz płyn.
-
Masz 4 tłoczki. Po 2 z kazdej strony zacisku, gdzie w zwyklym zacisku masz tylko jeden tłoczek.
-
Pogorszenie hamulców
Jeśli pedał przy stałym nacisku sie zapada a plynu nie ubywa to masz przeciek miedzy sekcjami pompy. Jak jaą rozbierzesz i nie bedzie wzerow to zestaw naprawczy powinien dać rade. Jeśli bedzie uszkodzenie na cylindrze czy gdzieś to tylko wymiana.
Zakładam ze hamulce odpowietrzone.