-
Alfa nie reaguje
Witam
Otwieram alfę z pilota centralnego, otwieram bagażnik-zamykam, wsiadam i po włożeniu kluczyka totalnie nic, tak jak by nie bylo zasilania. Otworzyłem maske, akumulator naładowany, oczko zielone. Kilku krotnie wkładałem kluczyk i nic. Nagle wkładam i jak by nigdy nic. Cóż sie dzieje????????
-
Luźne połączenie w stacyjce?
-
W tym momencie nawet nie moglem zamknac centralnym, totalnie nic.
-
A pokazało jakiś błąd na panelu, cokolwiek, czy też bez żadnej informacji?
-
Więc zacząłbym od sprawdzenia kabli masowych / przeczyszczenia styków. Również klem na akumulatorze.
-
Ok tak zrobie, a informacji żadnej o błedach nie było
-
Sprawdź bezpiecznik od zapłonu. Drzwi też mogą nie działać bo są na tym samym bezpieczniku.
Jak wciskasz start to nie masz komunikatu, ze kluczyk nie rozpoznany?
Dodano po 9 minutes:
Zaraz.....raz działa normalnie kluczyk a raz nie tak to wyglada?
-
A więc tak, zdarzyło mi się to pierwszy raz.
Otworzyłem z pilota bagażnik i drzwi, widziałem że wyświetlacz miedzy zegarami zaświecił, wrzuciłem plecak do bagażnika i siadam za kierownice, zdziwiłem się od razu że ciemnica bo przecież otworzyłem drzwi, wkładam kluczyk i nic, totalnie nic. Kilka razy powtorzyłem i nic, nie sprawdziłem awaryjnych ale z centralnego już nie mogłem zamknąć alfy, otworzyłem maske, aku naładowane zielone oko, klemy mocno się trzymały, zamknąłem maskę i wsiadłem...wkładam kluczyk i jak by nigdy nic. Wszystko ok, błędów nie pokazało, dziwne. Po tym fakcie odpalałem jeszcze z 5 razy i ok, dzisiaj jak narazie też dobrze, oby się to nie działo. Ale czy może mieć wine komputer? Możliwe że się zawiesił? Chyba że za nie długo padnie?
-
Kiedyś miałem tak samo, nie z tego ni z owego czasami brakowało prądu. Często właśnie było tak, że stacyjka, radio było ok, ale przy próbie odpalania wszystko gasło itd. Pomagało poruszanie kablami pod maską. Dopiero po kompleksowym sprawdzeniu przewodu masowego problem ustał raz na dobre (mechanik go dokręcił czy coś).
-
A może tak by bateryjkę w kluczyku wymienić.
I dodatkowo sprawdzić czy jest wciśnięty wyłącznik "pożarowy".