Duże spalanie, nierówne obroty, klekot przy odpalaniu, słaby, 1.6 120KM
Witam,
od czego by tu zacząć, samochód ma niecałe 90000km, od zakupu dużo palił (nawet 15 litrów), był podpinany kilka razy pod komputer i jest błąd EPROM, o którym wiedziałem. Auto poza dużym spalaniem chodziło bardzo dobrze i równo, jednak od jakiegoś czasu zaczął raz chodzić świetnie, a raz słabo, myślę sobie, pewnie przez ten komputer, zmienię jak tylko będzie kasa i nie ma problemu. Od kilku dni doszły nowe objawy, zaczął palić jeszcze więcej (mógłbym równie dobrze zrobić dziurkę w baku), chodzi nierówno na obrotach, i to nie tylko na niskich, bo jak jadę ze stałą prędkością, to potrafi go lekko przyhamować i zaraz powrócić do wcześniejszych obrotów, przy odpalaniu przez około sekundę bardzo głośno stuka, jakby spalanie stukowe(nie jest to regułą, raz stuka, raz nie, więc wykluczyłem wariator i panewki), cyka przy silniku, jakby wtryski źle pracowały (dziwne, bo nie zauważyłem by kopcił), jest bardzo słaby( na równej drodze, na 5 biegu z 80km/h do 100km/h rozpędza się ponad 8 sekund, coraz rzadziej samochód ma przebłyski i osiąga pełną moc). Nie świeci check engine, pali zawsze od strzała. Co to może być? Wygląda mi to na coś z układem paliwowym, ale nie chcę gdybać i wymieniać wszystkiego po kolei, a mechanicy w okolicy, albo jak tylko usłyszą "Alfa" to dziękują, albo sami nie wiedzą, co robią ;D Gdybym wiedział, że to tyle będzie palić, to kupiłbym GTA, przynajmniej byłaby moc. Jeśli się nie wystraszyłeś i doczytałeś do końca, to wielkie dzięki ;)