jak w temacie silnik 1.7 16v boxer może oryginlnym zalac syntetykiem
Printable View
jak w temacie silnik 1.7 16v boxer może oryginlnym zalac syntetykiem
boxer chyba wymaga polsentetyku 10W40 . zawsze i kazdemu polecam AGIP SINT2000.
15W40 to mineral ale juz 15W50 nie koniecznie :D
10w40 Motula starczy.
remont polega na szlifie nominalnego wału , nowe panewki korbowe i głowne plus nowe pierścienie , głowice bedę roił na dniach i pod koniec następnego tygodnia b ed e doierał szystko wiec potrzebuje konkretnych informaci na temat oleju a o orygilany chodziło mi o ten olej OLEJ SELENIA K 5W40 1L FIAT ALFA TANIO !!! (568212567) - motoAllegro
chociaż myslę nad
ALFA ROMEO olej Motul 6100 Synergie+ 10W40 - 5L FV (561400895) - motoAllegro
MOTUL SPECIFIC 505.01 5W40 - 5 litrów (558158561) - motoAllegro
ale chyba wezme ten
Valvoline: Olej SynPower XL-III 5W30 (561965961) - motoAllegro
---------- Post dodany o godzinie 21:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:44 ----------
http://lubricantadvisor.valvolineeurope.com/product.asp
zalecenia
Kolego powiem Ci teraz coś z własnego doświadczenia. Kupiłem Alfę z silnikiem do remontu, który doprowadziłem do porządku (a kosztowało mnie to sporo pieniędzy i wysiłku). Po remoncie silnika zacząłem kombinować z olejami i znów były tylko same problemy (m.in. świecenie kontrolki ciśnienia oleju, choć ciśnienie było mierzone i wyszło ok.). Wymieniłem czujnik ciśnienia, filtry i kilka razy olej i ciągle były tylko problemy. Koledzy, którzy robili remont silnika w mojej Alfie doradzili, żebym skończył kombinować i wlał wreszcie olej o takiej gęstości, jakiej powinien być i o dobrej lepkości (do silników po "przejściach" dobry jest Valvoline MaxLife 10W-40). Wlałem go i od tamtego czasu święty spokój (a dziennie robię conajmniej 100km, a silnik nadal "ciągnie jak złoto"). Koszt takiego oleju jest porównywalny z kosztem oleju syntetycznego dobrej marki, ale myślę, że warto dla samego świętego spokoju. Odradzam też kupowania na giełdzie, przez Internet itd., a jak kupować to tylko w pewnym sklepie (często oszukują oleje). Silnik boxera w Alfie niestety jest bardzo, ale to bardzo wrażliwy na olej, dlatego w tym wypadku należy nie oszczędzać, nie kombinować, tylko trzeba się stosować do zaleceń producenta. Pozdrawiam.