Witam pytani jak w temacie czy amory i sprężyny z AR156 1.8 benzynki pasują do 1.9 jtd mam możliwość zakupu w dobrej cenie z rozbitego 1.8 B (sprężyna eibacha) do 1.9 jtd 2000r
Printable View
Witam pytani jak w temacie czy amory i sprężyny z AR156 1.8 benzynki pasują do 1.9 jtd mam możliwość zakupu w dobrej cenie z rozbitego 1.8 B (sprężyna eibacha) do 1.9 jtd 2000r
Nie pasują. Fizycznie podejdą ale to całkiem inna charakterystyka pracy pod innym obciążeniem i nic dobrego z tego nie wyniknie. Jest o tym co najmniej kilka tematów na forum z wyjaśnieniem, dlaczego taki manewr jest bez sensu.
Zasadnicza różnica jest w sprężynach 1,6 1,8 2,0 TS, 1,9jtd a 2,4jtd 2,5 V6 oraz 3,2 V6, czyli 1,8 benzynka i twój 1,9 mieści się w jednym przedziale. Jeżeli chodzi o tył to różnica jest w sprężynach sedana i SW, rozmiarem pasują ale kombi ma więcej zwojów.
Szukając do mojej poprzedniej 156 1,9 16V kompletu sprężyn w kilku katalogach wychodziły inne numery dla TS'ów i mojego JTD. Bilstein ma np te same amortyzatory do seryjnego zawiasu ale w kwestii obniżanych zawieszeń jest już inaczej. Moim zdaniem różnica około 50 Kg na przedniej osi między 1,8 i 1,9 JTD będzie dość mocno odczuwalna.
Zgadza się różnica w wadze 1,8 i 1,9jtd jest spora ale sporo producentów, a co za tym idzie i sprzedawców silniki poniżej dwóch litrów pakuje do jednego worka. Natomiast cięższe jednostki do drugiego. Jeżeli cena zakupowanych amorów i sprężyn jest okazyjna to raczej warto spróbować. Szczerze powiem nie wiem jak eibach się do tego odnosi, ale zaryzykować warto.