Cześć.
Powiedzcie mi czy jest sens kupna ELM'a327 BT za 30zł do diagnostyki Alfy ? Czy przez BT obsłuży np zwykły PECET z BT dobrze FES'a jak kabel Viaken VAG KKL ?
Czy lepiej poczciwy kabel za 22zł ?
Printable View
Cześć.
Powiedzcie mi czy jest sens kupna ELM'a327 BT za 30zł do diagnostyki Alfy ? Czy przez BT obsłuży np zwykły PECET z BT dobrze FES'a jak kabel Viaken VAG KKL ?
Czy lepiej poczciwy kabel za 22zł ?
Auto masz CF3, więc podłączysz się przez ELM327, to czy będzie na BT czy zwykły kabel nie ma tu żadnego znaczenia, brał bym BT bo cena niewiele większa a wygoda obsługi lepsza.
A mi się obiło o uszy że przez BT wszystkiego nie obsłużysz. Tak tylko słyszałem.
Mam taki najzwyklejszy od Chinoli za 30zł i z telefonem działa Torque Pro i inne tego typu niestety AlfaOBD nie chce się połączyć z autem. Laptopa nie testowałem bo niestety w swoim nie mam bluetooth.
Interfejsy można podzielić na 3 grupy: Natywne RS232, USB z konwerterem RS232/ wirtualnym portem COM i BT z wirtualnym portem COM. Programy komunikują się z interfejsem przez natywny/wirtualny port COM. Jeśli wszystko ustawi się poprawnie nie ma różnicy w obsłudze i prędkości odświeżania danych pomiędzy nimi. BT nawet w specyfikacji 1.0 przewyższa transfer jaki uzyskamy na porcie RS232, różni się tylko latencją, ale nie ma to dużego wpływu na odczyt danych bo różnice wynoszą tylko kilka ms. Różnice w działaniu mogą wynikać jedynie z kiepskiej jakości komponentów użytych przez producenta sprzętu, dotyczy to również sterownika jak i radia bluetooth w urządzeniu hosta. Do dyspozycji mam VAG KKL, Fiatecuscan (VAG KKL z przełącznikiem DIP), ELM 327 na USB i na BT, Delphi DS150E (BT i USB) i VCDS-a. Kilka z tych sprzętów mam dublowanych, kilka posiada obsługę BT jak i USB, nigdy nie było żadnych problemów z odczytem danych wynikających z bezprzewodowej transmisji.
I łączysz się przez BT ze wszystkimi modułami? Lampy, skrzynia, ABS, AirBag? Na jakich programach?
Do swojej AR 166 podłączę się tylko przez VAG KKL dedykowany pod fiatecuscan bo mam CF2 => motronic ME 5.2.1 więc przez ELM nie dam rady. AR GT kumpla robię przez Delphi DS150E i tam mogę podłączyć się do wszystkiego przez BT. Próbowaliśmy łączyć się do tej GT przez ELM 327 BT/USB i na obu wariantach łączności można było robić dokładnie to samo.
@bussoholik nie wprowadzaj tu chłopaka w błąd bo do w pełni komfortowej pracy z AR166 potrzeba na dobrą sprawę ELM + KKL. Do większości rzeczy i m.in. robienia logów ELM, bo jest szybszy i można więcej parametrów na raz robić. Niestety do AirBag, Immo, Centralnego, alarmu i przedliftowych wersji ABS 5.3 potrzebny jest niestety KKL, ponieważ z nieznanych przyczyn twórcy MES'a i AlfaOBD zablokowali łączenie się z tymi modułami po ELM'ie.
I nie wiem dlaczegóż to niby nie miałbyś się móc dopiąć do swojego ME 5.2.1 ELM'em, skoro do starszych wersji się da ?
No właśnie nie, po ELM327 ściągniesz na raz mniej niż po VAG KKL (chodzi mi o podgląd parametrów silnika na żywo). Na elm "monitoring" danych na żywo ( w większości programów) jest ograniczony do 3 lub 5 odczytów na raz w vag kkl nie ma takiego ograniczenia i możesz na raz ściągać wszystkie dostępne parametry na raz, choć ma większą latencję. Odnośnie połączenia ME 5.2.1 przez ELM 327 to nie da się tego zrobić w CF2, który co prawda posiada złącze w formacie OBD2 ale nie jest z nim zgodny. ELM-em połączysz się z autami po 2001 roku np z ME 7.3.1 (podstawowa diagnostyka - eobd/obd2) i dotyczy to nie tylko Alfy Romeo. Podsumowując - CF2 = tylko VAG KKL, po ELM nie bangla, CF3 - ELM do silnika do reszty KKL, lub sam KKL.
PS. Specjalnie pogrubiłem nazwy sterowników Bosch Motronic, ponieważ na forach panuje spore zamieszanie w tym zakresie chciałem uściślić że Bosch Motronic 5.2.1 to popularnie zwany ME 2.1, a 7.3.1 to popularnie zwany ME 3.1. Nie odczytywałem parametrów silnika w CF3 przez ELM, od tego mam Delphi DS150E, swoje doświadczenia opisałem na podstawie pracy z CF2. Przy obecnych cenach kabli ELM i KKL i tak warto mieć oba, bo koszta niewielkie a możliwości podstawowe dość duże.
A ja w cf2 łącze się zarówno elmem jak i kklem. Tylko elm jest do samego ecu silnika.