Witam, silnik w ogóle się nie nagrzewa nawet po przejechaniu 50 KM. Otóż sa różne wersje, zamienniki termostatow. Jaki polecacie i jaki jest jego koszt, ile mniej więcej kosztuje wymiana u mechanika?
Plyn chlodnicy obojętnie jaki?
Printable View
Witam, silnik w ogóle się nie nagrzewa nawet po przejechaniu 50 KM. Otóż sa różne wersje, zamienniki termostatow. Jaki polecacie i jaki jest jego koszt, ile mniej więcej kosztuje wymiana u mechanika?
Plyn chlodnicy obojętnie jaki?
Termostat najlepiej Behr, kolega z forum na facebooku sprzedaje dosyć tanio, więc możesz tam pytać. Płyn fabrycznie lany to Paraflu UP.
Coo..wyszukiwarka nie działa?
Temat rzeka..miłego czytania
=> http://www.forum.alfaholicy.org/159_...d_1_9_16v.html
Ja wymieniłem na Behr. Zapłaciłem coś koło 160 z przesyłką, ale tak kolega lukash pisał ktoś z forum sprzedaje troszkę taniej. Ogólnie polecany jest jeszcze Vernet i Wahler. Jakieś wynalazki możesz odpuścić, różnica w cenie nie jest powalająca. U mnie teraz silnik nagrzewa się dość szybko i trzyma non stop właściwą temperaturę. Płynu całego nie zmieniłem, a jedynie dolałem ubytek. Wymianę możesz przeprowadzić sam jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie i narzędzia. Zlecenie to komuś to wydatek maksymalnie 80- 100zł. (ja płaciłem 50).
Jeśli chodzi o samą wymianę to prosta robota. W 156 już było trudniej przez dostęp. Płynu też nie wymieniałem całego tylko dolałem ok 0,5 l.
Ja mam termostat Gates od 2 lat i jest git. Wymiana naprawdę prosta, miejsca bardzo dużo.
zawsze koncetratu do płynu możesz dolac jesli nie wiesz ile na minusie wytrzyma:)
Dodano po 2 minutes:
nie taka prosta 1 kolega w gt zmieniał i pociekał i znowu odkrecił i potraktował silikonem i dopiero poskładał:),i mechanicy tez tak robią chociaz uszczelka na termostacie jest
moj Wahler ma 3 lata i cos zaczal teraz wariowac tzn.niby lapie 90*C ale lubi sobie czasami pofalowac. Dzis zauwazylem nawet jak wkladalem kluczyk po zgaszeniu auta to wskazowka podniosla sie do 90 i za chwile gora-dol, gora-dol miedzy 80, 90*. Nie wiem co mu jest ale teraz jak bym zmienial to zalozyl bym albo Verneta albo Behra. # lata temu cos pamietam koledzy narzekali na Wahlera. Ja mialem szczescie, ze 3 lata bezproblemowo pojezdzilem. Zobacze co sie bedzie dzialo. Jak bedzie trzeba to wymienie. Plyn mam zalany rozowe borygo. Producent zaleca Paraflu
Czarny takie skoki wskazówki bez odpalania to raczej czujnik temperatury. Choć bardzo możliwe że i dodatkowo termostat też pomału umiera. U mnie teraz nagrzewa się bardzo długo. Przy tem. -4 potrzebuje 12km po mieście. Jak już złapie 90 na wskaźniku to trzyma cały czas, żadnych zafalowań. Natomiast podpięty pod kompa pokazuje około 83, i temperatura cały czas faluje ale nigdy nie osiąga 90. Co potwierdza kolejną regułę że wskaźnik tem. w kabinie nadaje się do dooopy.
z tego co pamietam Wahler ma temp.otwarcia 83*C albo cos troche wiecej ale napewno nie 90*C