Witam, silnik w ogóle się nie nagrzewa nawet po przejechaniu 50 KM. Otóż sa różne wersje, zamienniki termostatow. Jaki polecacie i jaki jest jego koszt, ile mniej więcej kosztuje wymiana u mechanika?
Plyn chlodnicy obojętnie jaki?
Witam, silnik w ogóle się nie nagrzewa nawet po przejechaniu 50 KM. Otóż sa różne wersje, zamienniki termostatow. Jaki polecacie i jaki jest jego koszt, ile mniej więcej kosztuje wymiana u mechanika?
Plyn chlodnicy obojętnie jaki?
Termostat najlepiej Behr, kolega z forum na facebooku sprzedaje dosyć tanio, więc możesz tam pytać. Płyn fabrycznie lany to Paraflu UP.
Jest:
- Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r
Była:
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r
Coo..wyszukiwarka nie działa?
Temat rzeka..miłego czytania
=> http://www.forum.alfaholicy.org/159_...d_1_9_16v.html
Ja wymieniłem na Behr. Zapłaciłem coś koło 160 z przesyłką, ale tak kolega lukash pisał ktoś z forum sprzedaje troszkę taniej. Ogólnie polecany jest jeszcze Vernet i Wahler. Jakieś wynalazki możesz odpuścić, różnica w cenie nie jest powalająca. U mnie teraz silnik nagrzewa się dość szybko i trzyma non stop właściwą temperaturę. Płynu całego nie zmieniłem, a jedynie dolałem ubytek. Wymianę możesz przeprowadzić sam jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie i narzędzia. Zlecenie to komuś to wydatek maksymalnie 80- 100zł. (ja płaciłem 50).
Jeśli chodzi o samą wymianę to prosta robota. W 156 już było trudniej przez dostęp. Płynu też nie wymieniałem całego tylko dolałem ok 0,5 l.
Jest:
- Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r
Była:
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
- Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r
Ja mam termostat Gates od 2 lat i jest git. Wymiana naprawdę prosta, miejsca bardzo dużo.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ostatnio edytowane przez szkodnik ; 29-12-2014 o 20:22 Powód: Dodano
moj Wahler ma 3 lata i cos zaczal teraz wariowac tzn.niby lapie 90*C ale lubi sobie czasami pofalowac. Dzis zauwazylem nawet jak wkladalem kluczyk po zgaszeniu auta to wskazowka podniosla sie do 90 i za chwile gora-dol, gora-dol miedzy 80, 90*. Nie wiem co mu jest ale teraz jak bym zmienial to zalozyl bym albo Verneta albo Behra. # lata temu cos pamietam koledzy narzekali na Wahlera. Ja mialem szczescie, ze 3 lata bezproblemowo pojezdzilem. Zobacze co sie bedzie dzialo. Jak bedzie trzeba to wymienie. Plyn mam zalany rozowe borygo. Producent zaleca Paraflu
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Czarny takie skoki wskazówki bez odpalania to raczej czujnik temperatury. Choć bardzo możliwe że i dodatkowo termostat też pomału umiera. U mnie teraz nagrzewa się bardzo długo. Przy tem. -4 potrzebuje 12km po mieście. Jak już złapie 90 na wskaźniku to trzyma cały czas, żadnych zafalowań. Natomiast podpięty pod kompa pokazuje około 83, i temperatura cały czas faluje ale nigdy nie osiąga 90. Co potwierdza kolejną regułę że wskaźnik tem. w kabinie nadaje się do dooopy.
z tego co pamietam Wahler ma temp.otwarcia 83*C albo cos troche wiecej ale napewno nie 90*C
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html