Cześć!
Czy sterowane elektronicznie amortyzatory z wersji Q4 i przednionapędowej alfy 164 24V są takie same?
Czy sprężyny też są takie same?
Pozdrawiam, tadzik
Printable View
Cześć!
Czy sterowane elektronicznie amortyzatory z wersji Q4 i przednionapędowej alfy 164 24V są takie same?
Czy sprężyny też są takie same?
Pozdrawiam, tadzik
Wg ePER jest tylko jeden rodzaj amortyzatorów z kontrola tłumienia.
Czyli odpowiedź to tak.
Sprawdźcie dokładnie, czy na pewno są takie same, bo ja nie jestem tego pewny.
Jakiś czas temu zamawiałem sprężyny na tył do Q4 i pamiętam, że były inne niż dla QV.
Amortyzatory też chyba były w QV dłuższe.
Tył i przód jest taki sam dla : Superki ze sterowaniem elektronicznym (czyli możliwe tylko bez automatu), QV 12V i 24V, natomiast przód jest wszędzie taki sam. Q4 ma zmieniony tył, czyli do niej kupić amory na tył to utopia.
Czy ten amortyzator Waszym zdaniem to jest to czego trzeba na tył?
http://www.ebay.co.uk/itm/Boge-Rear-...item2331b51e04
Nie jestem pewny czy jest z regulacją tłumienia
Niestety nie. przednie amortyzatory są takie same w el. zawieszeniu 164 , natomiast tylne są 3 rodzaje, wq4 są inne konstrukcyjne, podobne to tych z linku ale nie mam wymiarów na zdjeciu.
Rozglądam się także za sprężynami tylnymi do Q4 (jedną mam pęknietą) - jak narazie znalazłem jedynie w autosklep24 "robione na zamówienie we włoszech", Czy któryś z Was jeździł na tych sprężynach? Szukałem też czego innego, ale cokolwiek znajde, to jest albo "oprócz Q4", albo podawane, że pasuje do Q4 oraz do wszystkich pozostałych 164. Jest tak zarówno z seryjnymi, jak i obnizającymi sprężynami.
Jakie rozwiazanie polecacie?
Czy wiecie jaka jest dokjładna różnica między sprężynami i amortyzatorami tylnymi od Q4 i od QV (jedna i druga ze sterowaniem elektronicznym) - czy to to są inne wymiary, czy tylko charakterystyka i czy pomimo różnic można zastosować sprężynę dedykowaną do QV? - bo jesli róznica nie jest bardzo duża, to rozważam zastosowanie obnizających spręzyn na obie osie
Sprężyny oferowane przez autosklep24 są robione wg dostarczonego przeze mnie wzoru.
Mam je założone w swoim aucie, jednak jeszcze na nich nie jeździłem ze względu na przedłużającą się operację montażu silnika 3,2 l.
Jeśli bym miał je zamawiać ponownie, poprosiłbym o ich skrócenie o 2-3cm. Na moje oko właśnie o tyle za wysoko stoi tył samochodu. Być może trochę usiądą po kilku przejażdżkach, ale na razie jest za wysoko.