Witam
Od pewnego czasu pas bezpieczeństwa od strony kierowcy zaczął się dość kiepsko zwijać i trzeba pomagać mu ręką. Próbował ktoś z was coś z tym zrobić? Czy zostaje tylko ASO i kupno nowego pasa?
Z góry dzięki za pomoc.
Printable View
Witam
Od pewnego czasu pas bezpieczeństwa od strony kierowcy zaczął się dość kiepsko zwijać i trzeba pomagać mu ręką. Próbował ktoś z was coś z tym zrobić? Czy zostaje tylko ASO i kupno nowego pasa?
Z góry dzięki za pomoc.
Można spróbować go wyczyścić (sam pas), bo najczęściej dzieje się tak od zebranego syfu . Sam się do tego przymierzam tylko pogoda nie sprzyja. Na youtube są różne sposoby - ludzie np. czymś jeszcze spryskują.
Potraktuj cały pas po obu stronach sprayem silikonowym. Jest niebrudzący i bardzo pomaga w takich przypadkach.
chodzi o silikon w sprayu? Używałem parę razy i zawsze wydawało mi się, że brudzi i to dość znacznie. Chyba, że myślę o czymś innym?
Tez sie zastanawiam jak silikon nie pobrudzi mi ubrania jak pas bedzie sie po nim ruszal
Link do takiego cuda bym poprosil
Potestuje na bialej i czarnej koszuli :p
obawiam się że tam sprężyna jest jakaś która sie wyrabia i nie zwija jak nowa, ale rozbiorę zobaczę może akurat to tylko brudek ;)
Gdzieś to wyczytałem kiedyś i zaaplikowałem w moim poprzednim wozidełku- pomogło. W obecnym też raz tak zrobiłem i nikt się nie skarżył że go moje auto ubrudziło. ;)
Tak, spray silikonowy nanoszę na obie strony pasa (byle nie za dużo), zwijam go, następnie ponownie rozwijam cały i wycieram dokładnie ręcznikami papierowymi.
Panowie popsikalem końcówkę pasa silikonem w spreju do uszczelek (bezbarwny), potem wytarlem pas i śmiga jak nowy :D zwija i rozwija się jak nówka :) Juhass dzięki za pomoc!
chyba mnie namówiliście ;) sprawdzę jutro
jak zapinalem pas to musiałem pociągnąć go lekko, po nasmarowaniu jak lekko pociaganelm to ręka poleciała na fotel pasażera :D różnica mega zauważalna ;)