-
skrzypi
witam i proszę o radę - alfa zaczęła mi skrzypieć jak stary tapczan, przy skręcaniu w prawo i lewo,a także na nierównościach. Przypuszczałem że to wspomaganie, ale na wyłączonym silniku też skrzypi. Czy to może być sworzeń na którymś wahaczu, a może coś innego. Na podnośnik wjadę dopiero w sobotę aby dokładnie się przyjrzeć. Macie jakieś pomysły?
-
Jest watek o skrzypieniu...
Jesli nawala.i to solidnie to sprawdz dolny wahacz...
-
Ja tak miałem wczoraj posmarowałem tuleje Górnego wahacza smarem sylikonowym i cisza.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
A ja gdy mialem peknieta sprezyne z tylu, wiec to tez bym sprawdzil.
-
Tuleje górnego wahacza.tez to przechodziłem.
-
dzięki za pomoc, tuleje przesmaruje w sobotę - ciekawe czy będzie cisza. Sprężynę z tyłu mam do wymiany też na dniach, ale skrzypienie ewidentnie jest z przodu po prawej stronie. Czyli mówicie tuleje nie sworzeń!?
-
Myślę ze tak tuleje ocieraja już o metal bo guma sie przetarla...ale przy wymianie to caly wahacz chociaż jest możliwość regeneracji tuleji ale czy warto to niech inni powiedza wiecej...
-
Dzisiaj zlikwidowałem skrzypienie lewego górnego wahacza, wcześniej spryskiwałem tuleje różnymi środkami i tylko raz pomogło, ale tylko na kilka dni. Wahacz wymontowałem, po wkręceniu w imadło okazało się, że skrzypi jedna tuleja i to ta w której pomiędzy gumą a aluminium jest plastik , chodzi o przednią tuleję. Użyłem oleju silnikowego. Teraz jest cisza.
-
Najlepszy na te dolegliwości jest smar ŁT w sprayu z długą cienką słomką, którą łatwo dojść w zakamarki. Gdy pryskasz jest wodnisty jak np. WD40 i przez to łatwo wnika w szpary ale zaraz po tym tężeje i dostaje konsystencji smalcu. Użyłem go u siebie i już z rok czasu spokój a wcześniej olej w strzykawce z igłą, wd40 itp. i pomagało tylko na jakiś krótki czas. :)