-
1 załącznik(i)
Ślady oleju
Witam w zaznaczonym miejscu mam ( przy nasadzie ) ślady oleju , maźi olejowej . Na pewno nie jest to w tym stopniu aby kapało. Czy to pochodzi z turbosprężarki? Jakie rozwiązanie proponujecie. Za wszystkie pomocne odpowiedzi serdecznie dziękuję. Załączam zdjęcie.
-
Jaki to motor? Sprawdź czy nie pluje olejem z odmy. To ta mała rurka wychodzaca z pokrywy zaworow. Alfy juz tak maja, przynajmniej ja nic z tym nie robie. Wyczysc, dokrec opaski... Wyczysc tez przepustnice preparatem do tego :)
-
1.9 jtd 115 km 8v rocznik auta 2003. Zdjęcie które dołączyłem nie pochodzi z mojego auta . A w tamtym miejscu czasem nie znajduje się EGR ? Bo cały syf wypływa ewidentnie z tej grubej rury którą zaznaczyłem.
-
Ja ten problem mam w benzyniaku dlatego trudno mi powiedziec nie mialem diesla. Z tego co sam czytałem to to może być egr, ale poczekajmy na opinie kogoś ogarnietego w temacie :)
-
Dokładnie , mam nadzieję że ktoś się jeszcze udzieli , ale dzięki !
-
Najlepiej poczytaj o zasyfionym zaworze egr. Było na forum wałkowane w tą i spowrotem :)
-
1 załącznik(i)
Dołączam jeszcze jedno zdjęcie. Nie sugerować się kwadratami. W miejscu nasadzenia tego węża zbiera się oleisty syf.
Chce mieć pewność czy to pochodzi z EGR czy być może z innym przyczyn i biorę się do roboty.
-
Było milion razy.
W dieslu olej wynika z oparów odmy. Dopuki niema ubytków oleju na pomiarze bagnetem to jest to wszystko w normie. Przewodem harmonijką z egr wpadają spaliny, które z olejem powodują syf i nagar.
EGR można zaślepić a błędem na komputerze nieprzejmować. Potem oczyścić wlot i będzie ok.
-
Dzięki serdeczne . Czyli egr do czyszczenia + zaślepka. Już pewien pseudo fachowiec zdążył mnie poinformować że prawdopodobnie turbo chlapie.
Dodano po 9 minutes:
A którędy w tamto miejsce dostaję się olej (opary ) z odmy ?
-
Turbo jak puszcza to widać to na bagnecie :)