-
Nawiew Alfa 166
Witam.Wiem że temat się przewija ale nie mogę znaleźć pomocy.W mojej nowo nabytej Alfie 166 nie działa nawiew po odpaleniu.Co dziwne po kilkukrotnym odpaleniu i zgaszeniu w końcu załapuje i to nie ma reguły za którym razem.Najszybciej zaczyna działać po przejechaniu jakiegoś odcinka i zgaszeniu oraz ponownym odpaleniu,np. na światłach.Co jest panowie i panie,bo strasznie mnie to wkurza!
-
Co znaczy nie działa? Co pokazuje wtedy zakładka clima na wyświetlaczu? Jakie są reakcje na przyciski.Zmiana kierunku,prędkość.
Opisz coś więcej bo na hasło "nie działa" jest pierdylion odpowiedzi..........
-
Zero reakcji na siłę nawiewu a co do kierunku to ciężko stwierdzić jak nie dmucha.Komunikat coś w stylu ,,air conditioner is failed i jedź do warsztatu.
-
To sprawdź bezpiecznik przy grodzi,pierwszy od lewej strony oraz czy nie masz wypalonego gniazda z bezpiecznikiem.
-
Ale komunikat pojawia się od razu i nie gaśnie wcale?
Może panel klimy nie kontaktuje. A jak trochę nim potelepie to coś tam zatrybi. Wyciągnij i sprawdź wtyczki.
-
Komunikat gaśnie po potwierdzeniu przyciskiem ok.
-
TO nie bezpiecznik.
A jak zgaśnie to możesz sterować wszystkim?
-
Marek,tak nie do końca.U mnie też czasami nie działał i pojawiał się komunikat air...Okazał się właśnie bezpiecznik.Na dziurach ostatkami sił łapał kontakt,bo gniazdo się napaliło.Zmieniłem gniazdo i od tego czasu jest spokój.
Nie twierdzę,że tak jest u niego,ale sprawdzenie bezpiecznika nic nie kosztuje.Może też jakaś wtyczka za ics nie ma kontaktu.
-
Możliwe. Faktycznie można sprawdzić.
Ja z tym komunikatem bujałem się parę lat. Też co jakiś czas wywaliło mi ten błąd. A przy naprawie nagrzewnicy okazało się że silniczek od obiegu wew wyskoczył z wodzika i raz trybił a raz nie.
Ale w przypadku autora trzeba najpierw sprawdzić wszystkie tropy. Wypróbować wszystkie możliwości, jak najwięcej kombinacji. Wtedy może znajdzie się jakąś zależność, wskazówkę. Np jakiś przycisk, jakaś operacja.
-
Miałem podobnie. Albo bezpiecznik w podszybiu albo poruszaj kablami przy włączonej dmuchawie tez pod podszybiem tylko od strony pasażera tam gdzie jest wentylator , potrafią wtyczki zasniedzieć bo czesto dostaje sie tam woda.