Zanim napiszecie obejrzyjcie filmiki
https://www.youtube.com/watch?v=PaVW...ature=youtu.be
te w adnotacjach też.
Printable View
Zanim napiszecie obejrzyjcie filmiki
https://www.youtube.com/watch?v=PaVW...ature=youtu.be
te w adnotacjach też.
ja jeżdżę na zwykłym Lotosie, niezależnie od tego czy zima czy lato. Ale tego ON akurat w teśnie nie było, więc nie wiem czy to dobrze czy źle. Jednak Alfa nie miała zimą problemów z odpalaniem czy też pracą silnika podczas mrozów. Choć z drugiej strony ta zima, to była bardziej kalendarzowa :D
Ja też na lotosie, głównie na jednej stacji. Co do testu to taki sobie. Moim zdaniem, jak już miało być porównanie paliw premium ze zwykłymi, należało by porównać paliwo premium i zwykłe od tego samego dostawcy. W tym teście tylko w jednym przypadku tak jest.
Ja w zimie tankuję tylko na Statoilu, paliwo arktyczne.
Może to i głupie ale zwykłej ropy nie tankuję w ogóle, zawsze leję premium.
Tankuję przeważnie Shell Vpower na zmianę z Shell Fuelsave, ale szczeże mówiąc chyba przerzucę się na Statoil...
To i ja tutaj się dołożę. Ostatnio na ten temat pisaliśmy z kolegą awj1.
Miałem możliwość wglądu do kart paliwa Orlen na jesieni (paliwo przejściowe) i wczoraj dostęp do identycznych danych na stacji Lotos. Jako ciekawostkę podam, że na Orlenie boją się pokazać te karty jak ognia! A na Lotosie bez problemu i zbędnych pytań pani poszła i przyniosła. Jedynie nie pozwoliła wykonać kopii.
Napiszę z pamięci:
Orlen EKO - liczba cetanowa 51, Verva 56. Poza tym wg karty te paliwa niczym się nie różniły! Zawartość siarki, temp płynięcia, smarność (360 mikro m!) na identycznym poziomie. W zimie, wbrew temu co mówią pracownicy stacji, oba te paliwa nie posiadają biododatków (stąd pogorszona smarność).
Z kolei Lotos - zwykły ON smarność na poziomie 155 mikro m (!), Dynamic 222. Oba liczba cetanowa 53. Temp płynięcia zwykły -22, Dynamic -21. Różniły się delikatnie ilością pozostałych pierwiastków. Zawartość estrów metylowych w obu przypadkach 7%. Niestety na tej stacji nie mają paliw arktycznych, podane przeze mnie dane dotyczyły paliwa typowo zimowego.
Więc albo Orlen robi klientów w balona, albo ściemnia w kartach paliw.
Reasumując, zmieniam stację z Orlenu na Lotos :) Raczej zatrzymam się przy zwykłym ON, bo zawsze coś do paliwa ciekawego dolewam.
awj1 w pewnym sensie tak. Ale jeśli test byłby wykonany w sposób jaki ja napisałem mielibyśmy obraz tego jak w takich temperaturach zachowają się paliwa kilku producentów. Ja sam nie wieżę w paliwa premium.
To napiszę wam ciekawostkę, ojciec mojej znajomej jest kolejarzem. Pracuje często, na jednej z głównych stacji przeładunkowych na Podkarpaciu, i co tam można zauważyć? Przyjeżdżają cysterny kolejowe Orlenu, i podjeżdża sznurek cystern samochodowych, oczywiście różnych stacji. Wszystkie są napełniane tym samym. Różnica w paliwie na starcie żadna, dopiero potem zależy jak żyłuje dana stacja. Są dwie perły - cystern Lotos-u i Shella nigdy tam widział.