Witam, kupilem AR 159 1.9 120km. Jezdze glownie po miescie i w kolo komina, ale wydaje mi sie ze spalanie rzedu 12l, to chyba troche duzo... Moze pomozecie?
Printable View
Witam, kupilem AR 159 1.9 120km. Jezdze glownie po miescie i w kolo komina, ale wydaje mi sie ze spalanie rzedu 12l, to chyba troche duzo... Moze pomozecie?
12l to faktycznie wydaje się dużo. Mi się nigdy nie zdarzyło, aby w Krakowie spaliła więcej jak 9.5 litra.
Napisz jeszcze w jakim mieście się poruszasz oraz z jakiego dystansu jest ten wynik.
Zwróciłeś uwagę na temperaturę silnika? Trzyma 90 stopni?
Miasto male, brak korkow itd. Ogolnie trasy 5/10km. Temp silnika jest ok
Możliwe, mi jak się kręcę w około komina tak właśnie pokazuje... a jak jechałem z Włoch... to wyszło 6.2 więc całkiem normalne. W Megane w trasie miłem 4.8 a w około tego samego komina 9l :) W Mercedesie czy w około komina, czy nie 10l zawsze :) Wszystko jest zależne od komina hyhyhy
chociaż 12l to sporo jak na 1.9 (120 KM)... ale taki wynik wydaje mi się możliwy... zależy też dużo od techniki jazdy / temperamentu kierowcy... jazda 5 czy 10 km i gaszenie to w chłodniejsze dni nawet się silnik nie zagrzeje... poza tym jeżeli to jazda typowo miejska to masz cały czas ruszanie / zatrzymywanie się, a to swoje robi... np. w 2.4 spalanie 12l w jeździe typowo miejskiej jest normalnym wynikiem...
Clio 1.4 benz. wykorzystywane właśnie na takie podjazdy 5 - 10 km do pracy spala ok. 9 - 9,5 litra na 100 km... a w trasie potrafi spalić 5 - 5,5 litra...
Jeśli miałbyś lejące wtryski to długo byś nie pojeździł. A czy wtryskiwacz kwalifikuje się do regeneracji - trzeba wykonać diagnostykę.
12 litrów to moja pali gdy jeżdżę na trasach do 2-3 km ze skrzyżowaniami/światłami i na zimnym silniku. Spalanie wyraźnie spada dopiero jak silnik złapie choć trochę temperatury. Moim zdaniem to normalne. Diesel mało pali, ale dopiero w trasie.
Witam , 12l to faktycznie trochę dużo , moja 2,0 SW po małym mieście , "trasy " do 10km bierze max 8,1, jak raz na czas przejadę do 30 km po autostradzie to spada do 7,1 liczone po wlaniu paliwa pod korek ( różnica miedzy liczonym a kompem tylko 0,1 l)
Pozdr
Raf
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk