Witam, kupilem AR 159 1.9 120km. Jezdze glownie po miescie i w kolo komina, ale wydaje mi sie ze spalanie rzedu 12l, to chyba troche duzo... Moze pomozecie?
Witam, kupilem AR 159 1.9 120km. Jezdze glownie po miescie i w kolo komina, ale wydaje mi sie ze spalanie rzedu 12l, to chyba troche duzo... Moze pomozecie?
12l to faktycznie wydaje się dużo. Mi się nigdy nie zdarzyło, aby w Krakowie spaliła więcej jak 9.5 litra.
Napisz jeszcze w jakim mieście się poruszasz oraz z jakiego dystansu jest ten wynik.
Zwróciłeś uwagę na temperaturę silnika? Trzyma 90 stopni?
Miasto male, brak korkow itd. Ogolnie trasy 5/10km. Temp silnika jest ok
Możliwe, mi jak się kręcę w około komina tak właśnie pokazuje... a jak jechałem z Włoch... to wyszło 6.2 więc całkiem normalne. W Megane w trasie miłem 4.8 a w około tego samego komina 9lW Mercedesie czy w około komina, czy nie 10l zawsze
Wszystko jest zależne od komina hyhyhy
chociaż 12l to sporo jak na 1.9 (120 KM)... ale taki wynik wydaje mi się możliwy... zależy też dużo od techniki jazdy / temperamentu kierowcy... jazda 5 czy 10 km i gaszenie to w chłodniejsze dni nawet się silnik nie zagrzeje... poza tym jeżeli to jazda typowo miejska to masz cały czas ruszanie / zatrzymywanie się, a to swoje robi... np. w 2.4 spalanie 12l w jeździe typowo miejskiej jest normalnym wynikiem...
Clio 1.4 benz. wykorzystywane właśnie na takie podjazdy 5 - 10 km do pracy spala ok. 9 - 9,5 litra na 100 km... a w trasie potrafi spalić 5 - 5,5 litra...
Ostatnio edytowane przez Artek123 ; 06-04-2015 o 15:33
Jeśli miałbyś lejące wtryski to długo byś nie pojeździł. A czy wtryskiwacz kwalifikuje się do regeneracji - trzeba wykonać diagnostykę.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
12 litrów to moja pali gdy jeżdżę na trasach do 2-3 km ze skrzyżowaniami/światłami i na zimnym silniku. Spalanie wyraźnie spada dopiero jak silnik złapie choć trochę temperatury. Moim zdaniem to normalne. Diesel mało pali, ale dopiero w trasie.
Witam , 12l to faktycznie trochę dużo , moja 2,0 SW po małym mieście , "trasy " do 10km bierze max 8,1, jak raz na czas przejadę do 30 km po autostradzie to spada do 7,1 liczone po wlaniu paliwa pod korek ( różnica miedzy liczonym a kompem tylko 0,1 l)
Pozdr
Raf
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk