Kilka objawów które mnie niepokoją
Hej,
Swoją Alfę posiadam dość krótko bo raptem 2 dni.
Ale pewne sprawy rzuciły mi się w oczy i potrzebuję pomocy żeby wiedzieć na ile poważny mam problem.
Na początek lekko obrysuję sytuację, auto zakupiłem wiedząc co będę musiał zrobić tj. górne wahacze, łącznik stabilizatora, zawór EGR (tutaj mam dylemat co do prawidłowej nazwy mechanik u którego poprzedni właściciel serwisował AR powiedział elektryczny właściciel powiedział pneumatyczny) bo zgłasza błąd.
Wiem, że dość niedawno był wymieniany rozrząd, akumulator jest nowy
1 problem jaki mi się rzucił w oczy to po chwili od włączenia zapłonu mruga kilkakrotnie kontrolka grzania świec (zdarzyło się to po włączeniu zapłonu przed odpaleniem silnika po dłuższej chwili jak i zarówno po odpaleniu silnika też mruga).
2 problem to auto nie pali na strzał a potrzebuje chwili nie za długiej ok. 1,5 sekundy (na oko)
3 problem to przy gwałtowniejszym puszczeniu sprzęgła słychać uderzenie, czasami też kiedy przyspiesza się (po uprzednim odpuszczeniu gazu całkowicie) też jest to uderzenie.
Dowiedziałem się że uderzenie to jest oznaką luzów na poduszkach silnika, jak bardzo niebezpieczne to może być, czy może spowodować jakieś bardziej poważne szkody?
I to w sumie na razie tyle z problemów technicznych jakie zauważyłem.