Cytat:
Z tego zdjęcia nie wynika jednoznacznie, czy ten sam silnik steruje nadmuchem na tył dolnym i górnym (w tunelu), kształt środkowego kanału może sugerować, że są 3 klapy na wspólnej osi (dwa kanały dolne, jeden górny). Ale to by oznaczało, że kanał górny na tył jest u mnie trwale zamknięty w jakiś sposób, bo te pod fotelami da się zamykać i otwierać.
Rozumiem, że żółty mimośród to jest klapa miksera do 3 strefy. Jeśli białe cięgno jest założone, to z tyłu powinno dmuchać to, co u kierowcy. Na alfaowner czytałem wątek gdzie wiele osób pisało, że z tyłu górą dmucha tylko zimne i doszli do wniosku, że TTTM, ale z tego wynika, że jest to usterka cięgna/serwa (ale jeśli serwa, to kierowca też miałby tylko zimne).
Ja bym jednak stawiał, że tam nie ma osi tylko jakiś dodatkowy mechanizm. Wspólne dla kierowcy i pasażerów z tyłu jest tylko ustawienie temperatury, a nie wybór stref. I tutaj podejrzewam jednak że może to być stale zamknięte w tym zakresie sterowania jaki obsługuje 2-strefowa i manualna klima, skoro tak piszą ludzie i tak w sumie u mnie też było chyba.
Cytat:
To mamy dwa serwa obskoczone od strony kierowcy. Trzecie włącza/wyłącza nadmuch na szybę. Czwarte włącza/wyłącza nadmuch górny przedni (konsola środkowa). Piąte włącza/wyłącza nadmuch na nogi (przód i tył). Szóste otwiera/zamyka klapę obiegu wewnętrznego. Gdzie widzisz siódme? Na logikę powinno być przy automacie dwustrefowym (mikser pasażera) ale nie widzę na nie nigdzie miejsca.
Szczerze mówiąc nie widzę jednej rzeczy – mieszalnika ciepło/zimno dla pasażera. Widzę obieg zamknięty całkiem z boku. Widzę dwa serwa dla obsługi stref kierowca/pasażer, widzę dwa dla ciepło-zimno kierowca i tył (czyli ta żółta dźwignia zamiast serwa). Widzę serwo dla tylnych stref, ale nie nie widzę dla mieszania powietrza ciepło-zimno pasażera. Ono gdzieś tam jest ukryta, bo zdjęcia nie pokazują dokładnie jednej strony. Ona jest gdzieś tam za klapą do PTC. Mam to na swoich zdjęciach.
Cytat:
ED2:
patrzę na epera i widzę:
50501437 - URZĄDZENIE REGUL. czyli nawiew schowka w podłokietniku + kółko otwórz/zamknij - występuje tylko w wersjach E140 klimatyzator automatyczny E204 klimatyzator dodatkowy (trzecia strefa) a u mnie to jest chociaż mam wersję Medium (inaczej Progression). Zamiast kratki nawiewu z tyłu miałem pojemnik (czyli zgodnie z eperem). Wg epera kratka z tyłu jest tylko w wersji HIGH lub TI z automatem i 3 strefą. Opis tego w eperze pod 705 WYPOSAŻENIE WEWNĘTRZNE » 70504 DESKA ROZDZIELCZA (MEBELEK ŚRODKOWY).
Te kanały co dałem na początku wątku to tak jak myślałem, jeden jest dla automatu/selespeed - ten wąski nr 5. Natomiast kanały 1, 2 oraz 4 oznaczone są również jako tylko do klimatyzacji automatycznej z 3 strefą - E140 + E204. Jest tam jeszcze notatka pod tytułem "unifikacja kolektorów powietrza" ale czort wie o co chodzi.
Jest to wszystko o tyle dziwne, że kolektor numer 5, czyli do skrzyni automatycznej (zgadza się) i do wersji E140 + E204 (nie zgadza się) u mnie jest, ale nic z niego nie leci. Nawet więc jeśli ktoś się męczył w wymianę mebelka środkowego to co, wsadził mebelek od wersji High (jest klima schowka), ale wywalił z tyłu kratkę i wsadził pojemnik (jak w Medium)? Wtedy chyba nie byłoby w ogóle kolektora nr 5. To wszystko nie ma sensu :D
Moim zdaniem to błędny trop, bo ePer potrafi mieć błędy, co zresztą udało ci się wykazać.