-
Dziwne piszczenie
Pacjent AR 156 1.9 JTD 16V. Od jakiegoś czasu zaczął chyba piszczeć pasek wielorowkowy. Tak mi się przynajmniej wydaje. Szczególnie słychać przy przyspieszaniu 1 2 i 3 bieg. Na wolnych obrotach nic kompletnie nie słychać. 3 miesiące temu regenerujący alternator plus nowa rolka pośrednia. Wczoraj nowy pasek. Napinacz mechanik stwierdził że jest ok. Z czego to piszczenie?
-
proponuję zajrzeć do napinacza ponownie, przynajmniej u mnie napinał ok 2 razy pasek zmieniałem, rolka była skrzywiona od napinacza im większe obroty tym większy pisk i powoli niszczyło pasek
-
sprawdż czy są wszystkie szpilki przy kolektorze wydechowym. U mnie było bardzo podobnie i również szukałem przy paskach, a winny był rozszczelniony kolektor, a dokładnie urwana szpilka właśnie od strony rozrządu.
-
Kolektora nie obstawiałem ale sprawdze go. Zobaczę jeszcze raz napinacz. O ile mniej więcej pasek powinien "uginać " się przy sprawnym napinaczu?
-
Napinacz sprawdziłem. Założyłem z innego sprawnego samochodu. Niestety to nie wina napinaczu. Pisk pojawia się teraz już na postoju przy gwałtownym dodaniu gazu. Wydaje mi się że dochodzi z okolic pompy wtryskowej. Wszystkie szpilki z kolektora na swoim miejscu. Powoli się poddaje.