Dzwine stuki z silnika na zimnym 1.9 JTS
Witam,
Od pewnego czasu miewam dziwny problem z moja alfa, otoz gdy silnik jest zimny, to po odpaleniu wydaje dziwne dzwieki, cos strzela jakby z okolic glowicy. Dziwiek nie zmienia sie wraz ze wzrostem obrotow silnika a znika po ok 3 minutach, i gdy auto sie zagrzeje nie ma juz zadnych dzwiekow, silnik chodzi dobrze, nic sie nie dzieje, ma moc itd. Dopuki wszystko spowrotem nie ostygnie, to dzwiek nie pojawiaja sie po odpaleniu. Dodatkowo, wraz z dzwiekiem, w kabinie pojawia sie dziwne buczenie, jakby dziura w tlumiku, ktore narasta wraz ze wzrostem obrotow silnika, jednak nie slychac tego zbytnio z zewnatrz. Jesli pozostawie auto na biegu jalowym, do czasu rozgrzania to buczenie znika, jednak gdy rusze odrazu samochodem bez wczesniejszego rozgrzania, to buczenie pozostaje i jest obecne przez caly czas.
Przed wystapieniem tego zjawiska, zostal zalany olej 5w30 do silnika, wczesniej zawsze byl 5w40. Znajmomy zdjal mi pokrywe glowicy i podobno dzwiek dochodzi z okolic wariatorow, w obawie o zbyt gesty olej i mozliwosc negatywnego wplywu na wariator, po 3tys km znowu zostal zalany 5w40, niestety dzwieki nadal sa slyszalne. Rozgladajac sie na internecie, natknalem sie na podobne dzwieki przy uszkodzeniu sprzegielka alternatora, lecz nie wiem czy to wogole moze byc powiazane.
Czy ktos spotkal sie juz z podobnym problemem???
Oto filmik z rozruchu
https://drive.google.com/file/d/0B3I...p=docslist_api