Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Dzwine stuki z silnika na zimnym 1.9 JTS

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 159 1.9 jts

Unhappy Dzwine stuki z silnika na zimnym 1.9 JTS

Witam,

Od pewnego czasu miewam dziwny problem z moja alfa, otoz gdy silnik jest zimny, to po odpaleniu wydaje dziwne dzwieki, cos strzela jakby z okolic glowicy. Dziwiek nie zmienia sie wraz ze wzrostem obrotow silnika a znika po ok 3 minutach, i gdy auto sie zagrzeje nie ma juz zadnych dzwiekow, silnik chodzi dobrze, nic sie nie dzieje, ma moc itd. Dopuki wszystko spowrotem nie ostygnie, to dzwiek nie pojawiaja sie po odpaleniu. Dodatkowo, wraz z dzwiekiem, w kabinie pojawia sie dziwne buczenie, jakby dziura w tlumiku, ktore narasta wraz ze wzrostem obrotow silnika, jednak nie slychac tego zbytnio z zewnatrz. Jesli pozostawie auto na biegu jalowym, do czasu rozgrzania to buczenie znika, jednak gdy rusze odrazu samochodem bez wczesniejszego rozgrzania, to buczenie pozostaje i jest obecne przez caly czas.

Przed wystapieniem tego zjawiska, zostal zalany olej 5w30 do silnika, wczesniej zawsze byl 5w40. Znajmomy zdjal mi pokrywe glowicy i podobno dzwiek dochodzi z okolic wariatorow, w obawie o zbyt gesty olej i mozliwosc negatywnego wplywu na wariator, po 3tys km znowu zostal zalany 5w40, niestety dzwieki nadal sa slyszalne. Rozgladajac sie na internecie, natknalem sie na podobne dzwieki przy uszkodzeniu sprzegielka alternatora, lecz nie wiem czy to wogole moze byc powiazane.

Czy ktos spotkal sie juz z podobnym problemem???

Oto filmik z rozruchu
    https://drive.google.com/file/d/0B3I...p=docslist_api
    Ostatnio edytowane przez bartasrex ; 05-11-2015 o 13:35

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Moim zdaniem to wypadające zapłony. Sprawdź po kolei cewki zapłonowe bo dźwięk przypomina padniętą cewkę (świece też rdzę sprawdzić).

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 159 1.9 jts

Domyślnie

Swiece i cala listwa cewek wymieniana niedawno, kilka miesiecy temu. Na komputerze zero bledow, silnik chodzi rowno i nie brakuje mu mocy. Tak jak pisalem, po rozgrzaniu nie ma jakichkolwiek objawow, wystepuje to jedynie na zimnym silniku.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9jtd 16v 2007

Domyślnie

u mnie to samo tylko od strony skrzyni

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 159 1.9 jts

Domyślnie

Cytat Napisał jackblackxxx Zobacz post
    u mnie to samo tylko od strony skrzyni
    Chcialem podejrzec twoje filmiki z tematu, ktory rozpoczales, niestety chyba wygasly lub zostaly usuniete? Jestem ciekaw jak to brzmi u ciebie.

Nie jestem teraz w stanie jednoznacznie stwierdzic, jednak z tego co pamietam to po wcisnieciu sprzegla u mnie dalej slychac te dzwieki.
    Wymienialem rowniez olej w skrzyci 3tys km temu plus dolalem tam ceramizera, poniewaz biegi ciezko chodzily. Jednak mysle ze u mnie nie jest to zwiazame ze skrzynia, rowniez znajomy przy zdejmowaniu pokrywy, nie wspominal nic o dzwiekach dochodzacych od skrzyni.

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

W ogóle, jakiś dziwny ten dźwięk silnika, u mnie dźwięk silnika jest bardziej jednostajny, bardziej aksamitny, ten mi podchodzi trochę pod diesla, ale może to tylko złudzenie.
    Przy okazji, zauważyłem, że masz chyba zbyt niski poziom płynu chłodniczego.

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 159 1.9 jts

Domyślnie

Cytat Napisał gwidonio Zobacz post
    W ogóle, jakiś dziwny ten dźwięk silnika, u mnie dźwięk silnika jest bardziej jednostajny, bardziej aksamitny, ten mi podchodzi trochę pod diesla, ale może to tylko złudzenie.
    Przy okazji, zauważyłem, że masz chyba zbyt niski poziom płynu chłodniczego.
    Hmm, mozliwe ze dzwiek nie jest najprzyjemniejszy, jednak nigdy nie mialem okazji posluchac innego JTS'a. Jesli rzeczywiscie dzwiek zbyt mocno przypomina prace diesla, to wskazywaloby rowniez na problem z wariatorem, gdyz wtedy wydaje on wlasnie dzwiek klekoczacego ropniaka. Chociaz z dugiej strony, alfa chodzi tak od kad ja mam, czyli dwa lata, przejechanie 30tys km, wiec zawsze uwazalem ze jest to poprostu charakterystyczne dla tego silnika.
    Co do chlodziwa, to zostalo uzupelnione w ten sam dzien, gdy byl nagrywany filmik (czyli jakis miesiac temu)

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bartasrex Zobacz post
    Chcialem podejrzec twoje filmiki z tematu, ktory rozpoczales, niestety chyba wygasly lub zostaly usuniete? Jestem ciekaw jak to brzmi u ciebie.

Nie jestem teraz w stanie jednoznacznie stwierdzic, jednak z tego co pamietam to po wcisnieciu sprzegla u mnie dalej slychac te dzwieki.
    Wymienialem rowniez olej w skrzyci 3tys km temu plus dolalem tam ceramizera, poniewaz biegi ciezko chodzily. Jednak mysle ze u mnie nie jest to zwiazame ze skrzynia, rowniez znajomy przy zdejmowaniu pokrywy, nie wspominal nic o dzwiekach dochodzacych od skrzyni.
    Jednak u mnie dzwiek troche inny, nieregularny, nieraz cyka szybciej, nieraz wolniej, na chwile sie uspokoi a pozniej znow troche pocyka, az w koncu przestanie...

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Sprawdzałeś rozrząd? Oba łańcuchy.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 159 1.9 jts

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Sprawdzałeś rozrząd? Oba łańcuchy.
    Osobiscie nie bylem przy sprawdzaniu, ale podobno lancuch jest dobrze napiety.

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Być może jest to wynik "przekłamania na łączach", ale u mnie na żywo, ten dźwięk jest zupełnie inny.