-
Czasem dziwne Sprzęgło
Witam jak w temacie. Na dzień dobry powiem że sprzegło wymienione bo sie skonczylo jakieś 20 tyś temu. Może i tak może nie nie , nie wiem aczkolwiek czasem, jak jest w porzoądku to jest ale podczas jazdy czasami sprzęgło przy wciskaniu tak jak by ocierało o coś, taki jak by miało przeskok, nacisne kilka razy i zanika to, idzie gladziutko. Sprzęgło normalnie chodzi leciutko, łapie tak jak się należy, biegi wchodzą ok. Nie wiem czego to wina ? wysprzęglik czy zapowietrzenie czy ta spręzyna czy to wahadelko pdobno jest jakieś, czy plyn ? autkiem jezdze 3 lata plynu nie wymienialem w sumie jeszcze jak tak mysle teraz. Luzu na pedale praktycznie nie ma. Minimalny dosłownie. Przy wymianie własnie nie kojarze ale podejzewam ze nie byl wysprzeglik wymieniony.
Z gory dziękuję za odpowiedź. :) Alfa GT !.9 jtd. 150 km. :)
-
tuleje łapy sprzegła zmienione były:)??
-
Ojj kurcze tego nie jestem w stanie powiedzieć, i też wątpiężeby on to pamiętał, aczkoliwek solidnego bardzo mam tutaj chłopa że tak powiem, ale no nie wiem. :) Sugerujesz że to to ? dostęp do tego jaki jest? ewentualna wymiana ? :)
-
skrzynie trzeba sciągac :))do tego,objaw takie jakby przeskakiwanie letkie nieraz i tempawy pedał,po wymianie tego jak po masle pedał:)
-
Górną tuleję można wymienić bez wyciągania skrzyni. Problem jest z dolną, ale można próbować nasmarować po wałku: opis smarowania tulei
-
co smarowanie da jaj tuleja luz ma i zletka kosc sie wałek:)??i pojawia sie opory:)co do smarowania dolnej to troche zabawy i dziura w skrzyni jest do tej dolnej zeby wszczyknos czy jakos tak
-
acha acha, dzięki bardzo panowie za odpowiedź :) Ale tak z tego co tu czytlaem tez co dodales "jarzon" ja nie mam twardego sprzęgła, chodzi letko,a mam porownanie bo przed wymiana sprzęgła co pisalem wyzej ok 20 tys temu chodizlo tragicznie mocno i dopiero byl skok odczuwalny na sprzegle przy wciskaniu. Może u mnie faktycznie by wystarczzzyła wymiana górnej. Ściąganie skrzyni "troche" kosztuje ;] :)
-
Mam podobnie 7tyś na sprzęgło zrobione i też jskby ocieralo... póki co ostatnio jest dobrze ale to się tak dzieje nieregularnie
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
-
Również podpisuje się pod problemem... Wysprzęglik może mieć na to jakiś wpływ czy od razu stawiać na te tuleje?
-
Nie wiem, z tego co czytałem to może i tak , ale raczej tutaj stawiają na tuleje, górna wymienić dolna sprobować nasmarować. Dziś troche pojezdzilem, samo miasto, więc dużo mieszania było i odczułem to może z 2-3 razy. Nie wiem co z tym czynić :)