-
Olej w intercolerze
Witam.Wczoraj odkręcilem wąż idący z intercolera do turbiny.W interkolerze bylo około 200ml oleju.Pytanie.Czy mam się zabierać za turbinę czy narazie wylać ten olej i sprawdzać co jakiś czas?
A 2 pytanie.Wczoraj się naczytałem o tym ze czasami pali się olej z turbiny i silnika nie można wyłączyć dopóki spali się olej i się zatrze.Czytałem iż wtedy należy zadusić auto czyli 6 bieg i od razu puscić sprzęgło....Ale inni pisali o klapce gaszącej która u mnie w silniku występuje. Jak to wygląda w teori? Mam się tego bać?
No i 3 pytanie.2 tygodnie temu wymieniałem tarcze plus klocki z tyłu.Teraz jak jest mróz zamarza mi ręczny.Czy można w te linki trochę oleju wlać by nie zamarzało?
-
ad.1 Wyjmij IC, wymyj i obserwuj. Sprawdź luz na wirniku turbiny. Jeżeli od lat tam nikt nie zaglądał to mogło się trochę zebrać w ICku. Kopci jak butujesz? Dolewasz oleju ostatnio ?
ad.2 Można znaleźć kilka tematów na forum itd o wściekłych dieslach. Można spróbować zdusić biegiem( ale sprzęgło lub skrzynia poleci), opcja z klapą gaszącą możliwa, można też zdjąć wąż dolotowy, ale ten przeważnie jest dobrze dokręcony a kluczy w kieszeni się nie nosi...Także trudno powiedzieć co człowiek może a co by zdążył zrobić w takiej sytuacji...
ad.3 Olej musiałby ci grawitacyjnie spłynąć, do tego trzeba by je rozruszać czyli musiałbyś zdjąć linki, pokombinować...Ale jakbym ja już je zdjął to tą stówkę bym zainwestował i wymienił...
-
Jak butuje to kopci...
A jeszcze jedno....W jaki sposób sprawdzić czy pedał gazu działa prawidłowo? Wiem iż nie jest on na lince a elektroniczny. Czasami trzymam gaz wciśnięty do połowy a on nie zaskakuje.Byc może kostka zaśniedziała lub cos.Niestety na komputerze nie wywala żadnego błędu...A nie wiem jak się dobrać do pedału gazu...
-
Najlepiej podłączyć się komputerem i sprawdzić czy potencjometr na pedale przyspieszenia pokazuje dobre wartości. Pokazana będzie procentowa wartość wcisniecia pedału.
-
Aha no to zaraz się za to biorę.....
- - - Updated - - -
No tak tylko czasami jest dobrze a czasami jakby sie zacinał....Na gaz reaguje tylko są takie momenty.Wydaje mi sie ze gdyby było zle zapisałby ten błąd...