-
Czujnik obrotu koła
Witam jakiś czas temu zapaliły się błędy ABS ESP VDC HILL HOLDER byłem u jednego elektryka wina alternatora alternator, pojechałem zrobić niby zrobił bo skasował 4 stówki ale błędy nadal odwiedziłem jeszcze 2 elektryków tzn podpiąłem pod komputer i stwierdzili że padł lewy czujnik obrotu koła, miał ktoś podobną sytuację ? gdzie ten czujnik się znajduję może jakieś foto jeśli ktoś ma bo na forum nie mogłem nic znaleźć, bywa tak 2 dni błędy się nie pala i za chwile znowu tydz
-
Czujnik ABS znajduje się w piaście. Nie wymieniałeś jej czasem?
-
Wymieniałem łożyska które są razem z piastą ale to było ponad rok temu, to czyli nie ma czegoś takiego jak czujnik obrotu koła ? bo nigdzie o tym nie ma na allegro też nie ma takiego czujnika
- - - Updated - - -
Elektryk sprawdzał czujniki tzn jeździłem w przód tył i mówił że liczy
- - - Updated - - -
Zastanawiam się czy kupować odrazu jakieś czujniki czy coś sprawdzić na własną rękę, bo szczerze drażnią oko te kontrolki :)
-
-
Dzięki jest jakiś problem przy wymianie dam radę sam wymienić? najpierw sprawdził bym czy coś się nie wypina bo bywało że raz były błędy raz nie
-
często te czujniki niewychodą z piasty i trza je rozwiercać
-
Rozumiem znajduję się on gdzieś od zewnętrznej strony czy od środka
-
Musisz ściągnąć koło i zajrzeć od środka zwrotnicy. Załatw sobie pełną wersję MES, wtedy połączysz się z ABS i odczytasz prędkości z poszczególnych czujników w czasie jazdy. To ułatwi diagnozę. Sprawdź też kostkę - połączenie czujnika (ma krótki przewód; dostęp do kostki będzie po odkręceniu dolnego fragmentu nadkola - trzeba lekko odchylić). A może sam przewód od czujnika uległ uszkodzeniu.
-
-
W tym przypadku było to koło pasowe z tego co kojarzę bo było to dość dawno