nowy zakup i już drobne kłopoty:)
Witam
na wstępie chciałbym się serdecznie przywitać.
Jestem nowy na tym forum, tak samo jak od kilku tygodni mam AR 147 1.6 ts. Ogólnie pomysł żonki, zakochana w tym aucie.
Szczeze byłem przeciwny zakupowi AR z powodu opinii że są awaryjne, pojeździłem kilka tygodni I dochodzę do wniosku że bardzo przyzwoite auto.
Jak już się przekonałem do auta to ubrałem w aluski, podstawowy przegląd I przez kilka tygodni cieszyłem się autem, ale... pojawiły się drobne problem:
1. co jakiś czas wypada zapłon na 3 cylindrze, zamiana fajki czy świć z 3 na 1 czy 2 cylinder nie dała żadnej różnicy, cały czas wywala bład na 3 cylindrze. Raczej zawsze to się dzieje na ciepłym silniku ale nie jest to regularnie, czasem jade do pracy I jest bez problemów a silnik ciepły - tak się zastanawiam czy możliwe żeby się gdzieś jakiś kabelek przetarł I raz łączy raz nie ?? próbowałem poruszać okablowaniem anie nic nie znalazłęm.
2. sporo zaczął palić PB, przynajmniej tak mi sie wydaje, jest to ok 12-13 litrów na 100km, co przy spokojnej jeździe wydaje się dużo za dużo, może to powód przepału na 3 cylindrze ?.
3. Układ wydechowy - co tu dużo gadać rocznik 2002 robi swoje a wydech jeszcze oryginalny Więc zdecydowanie do wymiany, pytanie czy lepiej kupić cały czy tylko końcowy który jest w opłąkanym stanie, pozostałe jeszcze się jakoś trzymają.
Auto ma 105 000 KM więc w sumie nie dużo ale... stał w garażu 6 lat nie ruszany ani nie odpalany. nie wiem co z sądami I katalizatorem, testy wskazują ze jest ok, działają.
4. nie jedzie szybciej jak 120/h, czasem na dłuższym odcinku bujnie się do 140, - auto do miasta więc nie szukałem sportowych osiągów, ale jak mnie maluch wyprzedza to troche słabo :)
5. szyba kierowcy, zamyka się bardzo słabo, jak delikatnie pociągne ręką to bez problem się zamyka, działa tak jakby miałą za ciężko na suwnicach I nie wiem czy samo czyszczenie czy też smarowanie pomoże, może to jakiś inny powód?
Nie wiem czy jestem w stanie sam pozbyć się tych usterek, głównie zależy mi na naprawie wypadającego zapłonu na cylindrze, ale totalnie nie mam pojęcia gdzie I czego szukać :(
może ktoś coś podpowie ??
Ewentualnie jakiś ogarnięty warsztat do AR w Warszawie ?