Witam
na wstępie chciałbym się serdecznie przywitać.
Jestem nowy na tym forum, tak samo jak od kilku tygodni mam AR 147 1.6 ts. Ogólnie pomysł żonki, zakochana w tym aucie.
Szczeze byłem przeciwny zakupowi AR z powodu opinii że są awaryjne, pojeździłem kilka tygodni I dochodzę do wniosku że bardzo przyzwoite auto.
Jak już się przekonałem do auta to ubrałem w aluski, podstawowy przegląd I przez kilka tygodni cieszyłem się autem, ale... pojawiły się drobne problem:
1. co jakiś czas wypada zapłon na 3 cylindrze, zamiana fajki czy świć z 3 na 1 czy 2 cylinder nie dała żadnej różnicy, cały czas wywala bład na 3 cylindrze. Raczej zawsze to się dzieje na ciepłym silniku ale nie jest to regularnie, czasem jade do pracy I jest bez problemów a silnik ciepły - tak się zastanawiam czy możliwe żeby się gdzieś jakiś kabelek przetarł I raz łączy raz nie ?? próbowałem poruszać okablowaniem anie nic nie znalazłęm.
2. sporo zaczął palić PB, przynajmniej tak mi sie wydaje, jest to ok 12-13 litrów na 100km, co przy spokojnej jeździe wydaje się dużo za dużo, może to powód przepału na 3 cylindrze ?.
3. Układ wydechowy - co tu dużo gadać rocznik 2002 robi swoje a wydech jeszcze oryginalny Więc zdecydowanie do wymiany, pytanie czy lepiej kupić cały czy tylko końcowy który jest w opłąkanym stanie, pozostałe jeszcze się jakoś trzymają.
Auto ma 105 000 KM więc w sumie nie dużo ale... stał w garażu 6 lat nie ruszany ani nie odpalany. nie wiem co z sądami I katalizatorem, testy wskazują ze jest ok, działają.
4. nie jedzie szybciej jak 120/h, czasem na dłuższym odcinku bujnie się do 140, - auto do miasta więc nie szukałem sportowych osiągów, ale jak mnie maluch wyprzedza to troche słabo
5. szyba kierowcy, zamyka się bardzo słabo, jak delikatnie pociągne ręką to bez problem się zamyka, działa tak jakby miałą za ciężko na suwnicach I nie wiem czy samo czyszczenie czy też smarowanie pomoże, może to jakiś inny powód?
Nie wiem czy jestem w stanie sam pozbyć się tych usterek, głównie zależy mi na naprawie wypadającego zapłonu na cylindrze, ale totalnie nie mam pojęcia gdzie I czego szukać
może ktoś coś podpowie ??
Ewentualnie jakiś ogarnięty warsztat do AR w Warszawie ?