Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: nowy zakup i już drobne kłopoty:)

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    147 1.6 ts

Domyślnie nowy zakup i już drobne kłopoty:)

Witam
    na wstępie chciałbym się serdecznie przywitać.
    Jestem nowy na tym forum, tak samo jak od kilku tygodni mam AR 147 1.6 ts. Ogólnie pomysł żonki, zakochana w tym aucie.
    Szczeze byłem przeciwny zakupowi AR z powodu opinii że są awaryjne, pojeździłem kilka tygodni I dochodzę do wniosku że bardzo przyzwoite auto.
    Jak już się przekonałem do auta to ubrałem w aluski, podstawowy przegląd I przez kilka tygodni cieszyłem się autem, ale... pojawiły się drobne problem:

1. co jakiś czas wypada zapłon na 3 cylindrze, zamiana fajki czy świć z 3 na 1 czy 2 cylinder nie dała żadnej różnicy, cały czas wywala bład na 3 cylindrze. Raczej zawsze to się dzieje na ciepłym silniku ale nie jest to regularnie, czasem jade do pracy I jest bez problemów a silnik ciepły - tak się zastanawiam czy możliwe żeby się gdzieś jakiś kabelek przetarł I raz łączy raz nie ?? próbowałem poruszać okablowaniem anie nic nie znalazłęm.
    2. sporo zaczął palić PB, przynajmniej tak mi sie wydaje, jest to ok 12-13 litrów na 100km, co przy spokojnej jeździe wydaje się dużo za dużo, może to powód przepału na 3 cylindrze ?.
    3. Układ wydechowy - co tu dużo gadać rocznik 2002 robi swoje a wydech jeszcze oryginalny Więc zdecydowanie do wymiany, pytanie czy lepiej kupić cały czy tylko końcowy który jest w opłąkanym stanie, pozostałe jeszcze się jakoś trzymają.
    Auto ma 105 000 KM więc w sumie nie dużo ale... stał w garażu 6 lat nie ruszany ani nie odpalany. nie wiem co z sądami I katalizatorem, testy wskazują ze jest ok, działają.
    4. nie jedzie szybciej jak 120/h, czasem na dłuższym odcinku bujnie się do 140, - auto do miasta więc nie szukałem sportowych osiągów, ale jak mnie maluch wyprzedza to troche słabo
    5. szyba kierowcy, zamyka się bardzo słabo, jak delikatnie pociągne ręką to bez problem się zamyka, działa tak jakby miałą za ciężko na suwnicach I nie wiem czy samo czyszczenie czy też smarowanie pomoże, może to jakiś inny powód?

Nie wiem czy jestem w stanie sam pozbyć się tych usterek, głównie zależy mi na naprawie wypadającego zapłonu na cylindrze, ale totalnie nie mam pojęcia gdzie I czego szukać

może ktoś coś podpowie ??
    Ewentualnie jakiś ogarnięty warsztat do AR w Warszawie ?

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Co do wypadania zapłonu, to ja bym na twoim miejscu spróbował podmienić miejscami cewki zapłonowe które znajdują się nad świecami. Ze starości po prostu obudowy pękają i moga dostać zwarcia i ci wypada zapłon.

Co do spalania to sprawdź wszystke sondy i przepływomierz, bo skoro auto tak długo stalo to prawdopodobnie moze być niedomaganie w przepływomierzy. Możesz spróbować go odłączyć i przejechać się czy auto lepiej się zbiera.

Wydech zmieniaj komplet, krocie nie kosztuje a będziesz mial święty spokój.

A co do szyby, to czyszczenie i smarowanie na 100% pomoże bo sam pomysl co tam musi się znajdować na prowadnicach skoro przez 6 lat szyby nie były otwierane .

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 T.Spark 120km 2002 5d

Domyślnie

Jezeli chodzi o spalanie pb to ja w 1.6 120KM tez mam 12-13l . Dojazd codziennie do pracy 7km w jedna strone po miescie. W trasie ok 6.5-7 jadac w okolicy 100km/h

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

To sporo wam pali, bo ja codziennie dojeżdżam 13km do pracy, w tym jakieś 8-9km po mieście i mi gazu wychodzi 10L.