Zaślepiony EGR , temperatura , przepływomierz i spalanie 8V 110KM
Witam. Mam u siebie w samochodzie zaślepiony EGR , gdyż silnik dostawał "laga" przy przyśpieszaniu . Po założeniu zaślepki silnik ożył ale gdy EGR nie był zaślepiony wydech końcowy był "zimniejszy" szło go dotknąć teraz ciężko go dotknąć , czy jest to zdrowe dla turbo ? W końcu przy turbinie pewnie spaliny są jeszcze cieplejsze . Do tego dochodzi że silnik szybciej się nagrzewa na postoju wskazówka dochodzi do 90 C . Termostat jest półroczny nowy płyn chłodniczy płynu nie ubywa ani nie przybywa .
Kwestia druga teraz gdy jeżdżę więcej w trasie spalanie wzrosło dość mocno. Przy naprawdę delikatnej jeździe 90/100 , 7 litrów wciągnie spokojnie przy prędkości 120 wskazówka opada jeszcze szybciej. Paliwo jakie jest teraz w zbiorniku to LOTOS. Temat poruszam gdyż jeden z członków rodziny ma (UWAGA UWAGA :D ) 1.9 TDI AFN-a i wciąga mu 6,5l przy dość ostrej jeździe . My również mieliśmy prędzej TDI (AXR) ale na PD i tam spalanie schodziło do 5/5,5l/100 . Początkowo myślałem że jtd tak ma ale jednak CR jest dokładniejszy niż PD. Czytając na forum wyczytałem że niektórzy mieli spalanie na poziomie 4,8/5,5/100km .
Znajomy ojcowego który prowadzi "Janush serwis" mówi że to przez tą blaszkę na tym zaworze. Nie mogę przemówić im że to pewnie przepływka jak najlepiej to sprawdzić żeby udowodnić że to to i czasem nie wyrzucić pieniędzy w błoto bo jak już to pewnie brać BOSCH-a ?