Cześć mam pytanie warto przejść z oleju CASTROL MAGNATEC DIESEL 10W40 na SHELL HELIX HX7 DIESEL 10W40 ? Znajomy ze sklepu motoryzacyjnego mówił mi że shell jest o wiele lepszy.
Printable View
Cześć mam pytanie warto przejść z oleju CASTROL MAGNATEC DIESEL 10W40 na SHELL HELIX HX7 DIESEL 10W40 ? Znajomy ze sklepu motoryzacyjnego mówił mi że shell jest o wiele lepszy.
Kolega Arith swego czasu zrobił olejowe ABeCadło:
http://www.squadracorse.pl/viewtopic.php?f=14&t=1234
Myślę, że pomoże Ci to w podjęciu decyzji :)
Czyli płukanka i 5W40 ? Niestety ojcowy jest starej daty i jego zdanie "jest święte". "Wypłuczesz silnik i będzie po samochodzie" . Teraz może doleje na 13tkm 150 ml max 200 ml więc chyba na samochód 15 letni który teraz lata większość po mieście nie jest źle. Nie chce się już kłócić w domu o ten olej czy 5W czy 10W. Lepiej ten shell chyba wypada jednak .
Bo taka jest prawda, ten samochód nie ma 5 lat tylko 15, więc nagar który masz w silniku sprawia że nie masz wycieków, itp. Oczywiście to nie jest reguła i płukanie może pomóc, ale po płukaniu powinno się zalać silnik olejem 2 razy a nie jeden na gotowo.
Zgadzam się, że lepiej nie płukać. Jeśli silnik w tym wieku działa dobrze to tylko się cieszyć i nie kombinować :) Co do tematu to w ostatnich latach zraziłem się do obu tych marek olejów. W ogóle do tzw. marek "popularnych".
Co za bzdury. :lol: Cała ta gadka o nagarze miała rację bytu jak Polacy jeździli maluchami i polonezami, ale nie we współczesnym samochodzie. :haha: Do diesla lejesz spokojnie płukankę, na to 5W40 i może być tylko lepiej. Jeżeli silnik jest takim szrotem, że jedynie nagary mu mają szczelność utrzymywać, to zepchnij lepiej ten wrak do najbliższej rzeki i daj sobie spokój, bo to nie w oleju tkwi problem. :D
Ja bym to zrobił ale jak wyżej pisałem no nie przekonam do tego niestety. wracając do głównego pytania :D Castrol vs Shell
auto czyje , kasa na utrzymanie kogo? ,olej -inny!!!
Samochód mój :d ale za kasę rodziców :D większość napraw robię ja niestety
Jeżeli Twój, to chyba o zdanie pytać nie musisz. No chyba, że ojciec na bagnecie zobaczy że to 5W, a nie 10 :D
Na upartego nie płucz, tylko zalej 5W, nie wybuchnie.