Cześć mam pytanie warto przejść z oleju CASTROL MAGNATEC DIESEL 10W40 na SHELL HELIX HX7 DIESEL 10W40 ? Znajomy ze sklepu motoryzacyjnego mówił mi że shell jest o wiele lepszy.
Cześć mam pytanie warto przejść z oleju CASTROL MAGNATEC DIESEL 10W40 na SHELL HELIX HX7 DIESEL 10W40 ? Znajomy ze sklepu motoryzacyjnego mówił mi że shell jest o wiele lepszy.
Kolega Arith swego czasu zrobił olejowe ABeCadło:
http://www.squadracorse.pl/viewtopic.php?f=14&t=1234
Myślę, że pomoże Ci to w podjęciu decyzji![]()
Czyli płukanka i 5W40 ? Niestety ojcowy jest starej daty i jego zdanie "jest święte". "Wypłuczesz silnik i będzie po samochodzie" . Teraz może doleje na 13tkm 150 ml max 200 ml więc chyba na samochód 15 letni który teraz lata większość po mieście nie jest źle. Nie chce się już kłócić w domu o ten olej czy 5W czy 10W. Lepiej ten shell chyba wypada jednak .
Bo taka jest prawda, ten samochód nie ma 5 lat tylko 15, więc nagar który masz w silniku sprawia że nie masz wycieków, itp. Oczywiście to nie jest reguła i płukanie może pomóc, ale po płukaniu powinno się zalać silnik olejem 2 razy a nie jeden na gotowo.
Zgadzam się, że lepiej nie płukać. Jeśli silnik w tym wieku działa dobrze to tylko się cieszyć i nie kombinowaćCo do tematu to w ostatnich latach zraziłem się do obu tych marek olejów. W ogóle do tzw. marek "popularnych".
Co za bzdury.Cała ta gadka o nagarze miała rację bytu jak Polacy jeździli maluchami i polonezami, ale nie we współczesnym samochodzie.
Do diesla lejesz spokojnie płukankę, na to 5W40 i może być tylko lepiej. Jeżeli silnik jest takim szrotem, że jedynie nagary mu mają szczelność utrzymywać, to zepchnij lepiej ten wrak do najbliższej rzeki i daj sobie spokój, bo to nie w oleju tkwi problem.
![]()
猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Ja bym to zrobił ale jak wyżej pisałem no nie przekonam do tego niestety. wracając do głównego pytaniaCastrol vs Shell
auto czyje , kasa na utrzymanie kogo? ,olej -inny!!!
Samochód mój :d ale za kasę rodzicówwiększość napraw robię ja niestety
Jeżeli Twój, to chyba o zdanie pytać nie musisz. No chyba, że ojciec na bagnecie zobaczy że to 5W, a nie 10
Na upartego nie płucz, tylko zalej 5W, nie wybuchnie.