-
Klima i spadek mocy
Cześć, czy w waszych Brerach 1.75 TBi też macie wrażenie że przy włączeniu klimy auto zaczyna strasznie zamulać i nie zbiera się tak jak powinno? Mam się martwić? Czy to przypadłość związana z silnikami uturbionymi? Pytanie kierowane też do właścicieli innych wersji silnikowych :)
-
jak załącze klime to tak jak bym zaczepił do alfy wóz z węglem a tak na poważnie odczuwam spadek mocy sam sie o to pytałem tu na forum mi sie zdaje że jest to problem ze sprężarkom bądź za wysokie ciśnienie w układzie ale okoliczni szpece to wy najchętniej wszystko wymienili.
-
Mam troszkę mocniejszy i wolnossący silnik ale absolutnie nie czuje włączenia sprężarki. Może po dokładnych pomiarach przyspieszeń coś by się pogorszyło ale na pewno nie dramatycznie jak piszecie. Jeździłem też słabszymi autami i nigdy nie odczuwałem bardzo negatywnych skutków pracującej sprężarki. Może to problem sterownika? I za słabo kompensuje dodatkowe obciążenie?
Za dużo czynnika też tak może robić, klient się cieszy że powietrze z kratek zamraża skarpetki a klima kwiczy mordując się z za dużym ciśnieniem. Powietrze na wylocie powinno mieć 5-7 stopni, lepsze to też dla zdrowia.
-
Mam tak samo w mojej Brerze. Co prawda u mnie inny silnik bo 2.0 jtdm ale sprawa po włączeniu klimy wygląda następująco:
- falowanie obrotów na biegu jalowym
- wrażenie podczas jazdy jakby ubyło gdzieś z 20 koni
- zwiększone spalanie średnio o 2 litry na 100 km
- czasami słychać odgłos wiertarki, zwlaszcza jak mocniej nacisne pedał gazu.
Brerka właśnie jest na serwisie klimy. Gość twierdzi, że mam sprężarke Valeo i według jego bazy powinno wejść 460g czynnika. Zobaczymy czy ma rację.
-
O, dzięki za podpowiedzi. Ciśnienie faktycznie może być przyczyną, choć nie wydaje mi się, żeby aż tak mocno chłodziło :D Może ktoś z TBi jeszcze się wypowie?
djrobertos, w takim razie widzę że to nie jakaś rzadka przypadłość. Daj koniecznie znać czego się dowiesz po serwisie.
-
No więc jestem po serwisie i odgrzybieniu klimy. Na razie rewelacja. Odciagnieto mi 220g czynnika, nabito do 460g. Przy czym gość stwierdził, że prawdopodobnie nikt jeszcze nic z tą klima nie robił od nowości.
Nierozwiązane:
- niestety dalej faluja obroty na biegu jalowym przy włączonej klimie
Rozwiązane:
- mrozi super
- brak odczuwalnego spadku mocy
- nie zauważyłem już wiertarki
- spalanie tylko ciut wyższe (nie jak przedtem)
A teraz najlepsze - nie wiem jakim cudem ale odczuwalnie lepsza reakcja na gaz i jakby turbo szybciej wstawało. Nie wiem jak można to logicznie wytłumaczyć... z słaba reakcja na gaz długo walczyłem i nie wiedziałem co by to mogło być. Dlatego ogromne zdzwiniene z mojej strony, że jakoby serwis klimy miał aż taki wpływ na pracę samego silnika....
-
Haha, no to faktycznie ciekawe :) Ale to dobra wiadomość, w takim razie też zdecyduję się na serwis klimy i zobaczę czy będzie lepiej. Z moją klimą raczej też nie było nic robione.