Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Klima i spadek mocy

Użytkownik Świeżak Avatar Italiano_Vero
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Brera 1750 TBi '10 + Alfa Spider 3.0 V6 24v '02, była Alfa GTV 2.0 JTS '03

Domyślnie Klima i spadek mocy

Cześć, czy w waszych Brerach 1.75 TBi też macie wrażenie że przy włączeniu klimy auto zaczyna strasznie zamulać i nie zbiera się tak jak powinno? Mam się martwić? Czy to przypadłość związana z silnikami uturbionymi? Pytanie kierowane też do właścicieli innych wersji silnikowych

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

jak załącze klime to tak jak bym zaczepił do alfy wóz z węglem a tak na poważnie odczuwam spadek mocy sam sie o to pytałem tu na forum mi sie zdaje że jest to problem ze sprężarkom bądź za wysokie ciśnienie w układzie ale okoliczni szpece to wy najchętniej wszystko wymienili.

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Mam troszkę mocniejszy i wolnossący silnik ale absolutnie nie czuje włączenia sprężarki. Może po dokładnych pomiarach przyspieszeń coś by się pogorszyło ale na pewno nie dramatycznie jak piszecie. Jeździłem też słabszymi autami i nigdy nie odczuwałem bardzo negatywnych skutków pracującej sprężarki. Może to problem sterownika? I za słabo kompensuje dodatkowe obciążenie?
    Za dużo czynnika też tak może robić, klient się cieszy że powietrze z kratek zamraża skarpetki a klima kwiczy mordując się z za dużym ciśnieniem. Powietrze na wylocie powinno mieć 5-7 stopni, lepsze to też dla zdrowia.
    Ostatnio edytowane przez slavol ; 27-06-2016 o 11:47
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Mam tak samo w mojej Brerze. Co prawda u mnie inny silnik bo 2.0 jtdm ale sprawa po włączeniu klimy wygląda następująco:

- falowanie obrotów na biegu jalowym
    - wrażenie podczas jazdy jakby ubyło gdzieś z 20 koni
    - zwiększone spalanie średnio o 2 litry na 100 km
    - czasami słychać odgłos wiertarki, zwlaszcza jak mocniej nacisne pedał gazu.

Brerka właśnie jest na serwisie klimy. Gość twierdzi, że mam sprężarke Valeo i według jego bazy powinno wejść 460g czynnika. Zobaczymy czy ma rację.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

O, dzięki za podpowiedzi. Ciśnienie faktycznie może być przyczyną, choć nie wydaje mi się, żeby aż tak mocno chłodziło Może ktoś z TBi jeszcze się wypowie?

djrobertos, w takim razie widzę że to nie jakaś rzadka przypadłość. Daj koniecznie znać czego się dowiesz po serwisie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

No więc jestem po serwisie i odgrzybieniu klimy. Na razie rewelacja. Odciagnieto mi 220g czynnika, nabito do 460g. Przy czym gość stwierdził, że prawdopodobnie nikt jeszcze nic z tą klima nie robił od nowości.

Nierozwiązane:
    - niestety dalej faluja obroty na biegu jalowym przy włączonej klimie

Rozwiązane:
    - mrozi super
    - brak odczuwalnego spadku mocy
    - nie zauważyłem już wiertarki
    - spalanie tylko ciut wyższe (nie jak przedtem)

A teraz najlepsze - nie wiem jakim cudem ale odczuwalnie lepsza reakcja na gaz i jakby turbo szybciej wstawało. Nie wiem jak można to logicznie wytłumaczyć... z słaba reakcja na gaz długo walczyłem i nie wiedziałem co by to mogło być. Dlatego ogromne zdzwiniene z mojej strony, że jakoby serwis klimy miał aż taki wpływ na pracę samego silnika....

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Haha, no to faktycznie ciekawe Ale to dobra wiadomość, w takim razie też zdecyduję się na serwis klimy i zobaczę czy będzie lepiej. Z moją klimą raczej też nie było nic robione.