Witam. Ktoś ma rady na usunięcie wilgoci i patent na uszczelnienie lampy tak, żeby nie parowała. Proszę o podpowiedzi.
Printable View
Witam. Ktoś ma rady na usunięcie wilgoci i patent na uszczelnienie lampy tak, żeby nie parowała. Proszę o podpowiedzi.
A suszyłeś już? To powracający problem? Sprawdź odpowietrzniki potem szczelność dekli, potem czy nie jest pęknięta. Jeżeli żadne z wymienionych to postaw auto w suchym garażu (albo na dworze w słoneczny dzień) i poczekaj aż wszystko odparuje. Jak najdłużej. Jeżeli pomimo wszystko zaparuje ponownie to masz nieszczelność na kloszu i najlepiej by było lampę otworzyć i skleić ponownie. Ale "na razie" możesz odtłuścić i wyczyścić łączenie a potem przelecieć sylikonem. Może pomóc. Otwieranie lampy to ostateczność. Musisz mieć też świadomość że jeżeli paruje Ci i zbiera się tam woda od dłuższego czasu to może zostać nalot na kloszu. A to już będzie problem.
Reflektory suszą się.Gumkę w dekielkach odwróciłem. Czytałem na forum i niektórzy piszą,że to powód za szczelnych lamp. Wydaje mi się,że wilgoć dostaje się do lamp i dlatego paruje. Marek co sądzisz o tym? Jak coś to napisałem również pw.
Bardzo prawdopodobne że są nieszczelne. Ale najpierw wyeliminuj przyczyny nic nie kosztujące.
Ja sobie rozszczelnilem i mniej parują ;)
Otwory fi 5 czy 6 na dole w zaślepkach. Za male otwory by cos wlecialo.
Przerabiałem i bez zaślepek i z dziurkami i dupa. Teraz mam setup drucik pod uszczelkę zaślepki na całej długości plus torebeczki pochłaniające wilgoć i narazie nie parują czy to po myciu czy po deszczu ale jak długo będzie dobrze niewiem ;)
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Odgrzeje temat... mam przerobione lampy i próbowałem odwrócenia uszczelki na dekielku...i nic od samego początku bardzo mocno parują...
Sam nie chciałem ich rozklejać itp.
Dodatkowo nad soczewkami pojawił się żólto-złoty osad od wewnątrz lamp. Żarówki standardowe h7 osram.
Co to może powodować?
Załącznik 221084Załącznik 221085Załącznik 221086
Na ostatnim zdjęciu widać ubytki farby "ramek" kloszy. Farba "parując" mogła zrobić taki nalot w górnej części klosza?
Są gdzieś nieszczelne. Nikt nie zgadnie gdzie. Może odpowietrzenie jest niesprawne, może klosze puściły na kleju, może coś się nalało do środka bo bez dekla jechałeś i pomimo szczelności ciągle paruje i skrapla się ta sama woda. Możliwości jest dużo.