Witam. Ktoś ma rady na usunięcie wilgoci i patent na uszczelnienie lampy tak, żeby nie parowała. Proszę o podpowiedzi.
Witam. Ktoś ma rady na usunięcie wilgoci i patent na uszczelnienie lampy tak, żeby nie parowała. Proszę o podpowiedzi.
A suszyłeś już? To powracający problem? Sprawdź odpowietrzniki potem szczelność dekli, potem czy nie jest pęknięta. Jeżeli żadne z wymienionych to postaw auto w suchym garażu (albo na dworze w słoneczny dzień) i poczekaj aż wszystko odparuje. Jak najdłużej. Jeżeli pomimo wszystko zaparuje ponownie to masz nieszczelność na kloszu i najlepiej by było lampę otworzyć i skleić ponownie. Ale "na razie" możesz odtłuścić i wyczyścić łączenie a potem przelecieć sylikonem. Może pomóc. Otwieranie lampy to ostateczność. Musisz mieć też świadomość że jeżeli paruje Ci i zbiera się tam woda od dłuższego czasu to może zostać nalot na kloszu. A to już będzie problem.
Reflektory suszą się.Gumkę w dekielkach odwróciłem. Czytałem na forum i niektórzy piszą,że to powód za szczelnych lamp. Wydaje mi się,że wilgoć dostaje się do lamp i dlatego paruje. Marek co sądzisz o tym? Jak coś to napisałem również pw.
Bardzo prawdopodobne że są nieszczelne. Ale najpierw wyeliminuj przyczyny nic nie kosztujące.
Ja sobie rozszczelnilem i mniej parują![]()
Otwory fi 5 czy 6 na dole w zaślepkach. Za male otwory by cos wlecialo.
Przerabiałem i bez zaślepek i z dziurkami i dupa. Teraz mam setup drucik pod uszczelkę zaślepki na całej długości plus torebeczki pochłaniające wilgoć i narazie nie parują czy to po myciu czy po deszczu ale jak długo będzie dobrze niewiem![]()
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Odgrzeje temat... mam przerobione lampy i próbowałem odwrócenia uszczelki na dekielku...i nic od samego początku bardzo mocno parują...
Sam nie chciałem ich rozklejać itp.
Dodatkowo nad soczewkami pojawił się żólto-złoty osad od wewnątrz lamp. Żarówki standardowe h7 osram.
Co to może powodować?
Na ostatnim zdjęciu widać ubytki farby "ramek" kloszy. Farba "parując" mogła zrobić taki nalot w górnej części klosza?
Ostatnio edytowane przez michaloo_ ; 03-02-2017 o 15:13
Są gdzieś nieszczelne. Nikt nie zgadnie gdzie. Może odpowietrzenie jest niesprawne, może klosze puściły na kleju, może coś się nalało do środka bo bez dekla jechałeś i pomimo szczelności ciągle paruje i skrapla się ta sama woda. Możliwości jest dużo.