Witajcie ponownie!
Mam taki problem, że ruszam ze świateł, czy startuje normalnie i odczuwam brak mocy na pierwszym biegu. Widzę w lusterku trochę dymu, którego wcześniej nie było. Chyba, że przy bardzo mocnym starcie.
Co to może być?
Pozdrawiam
Printable View
Witajcie ponownie!
Mam taki problem, że ruszam ze świateł, czy startuje normalnie i odczuwam brak mocy na pierwszym biegu. Widzę w lusterku trochę dymu, którego wcześniej nie było. Chyba, że przy bardzo mocnym starcie.
Co to może być?
Pozdrawiam
To co milion razy pisane - EGR
Niedawno miałem czyszczony... :/ a dużo naprawa/wymiana kosztuje?
dodam, że kontrolki nic nie mówią :(
Ile masz koni w tym silniku?
Jtd 115 km, no i muli też na innych biegach.
Zaślep egr, sprawdź też czy sztanga na turbo się w ogóle porusza przy odpaleniu auta. Jeździsz tylko po mieście?
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Cześć, myślałem o tym, ale to w ostateczności zrobię. Jeździłem ostatnio tylko po mieście. Dzisiaj prześmigałem chwilę auto na 5-tym biegu powyżej 3k obrotów i jest trochę lepiej. Sterownik/sztanga turbo chodzi. Jest nówka w styczniu założona. Turbina pracuje ciszej niż zwykle, ale to dlatego, że sam silnik wolniej się rozkręca. Przy mulącym turbo (awaria w styczniu) nie miałem dymu, ani nie odczuwałem tego tak bardzo przy ruszaniu. Prędzej na wyższych biegach i obrotach. Tu jest na odwrót. Jutro jadę na czyszczenie kolektora dolotowego i egr, a przed tym jeszcze dokładna diagnoza. Może pomoże i może się nie spłuczę.
Sprawdź, ewentualnie przeczyść czujnik ciśnienia doładowania, może być uwalony sadzą. I przegon solidnie auto, żeby wszystko się przewietrzyło.
Witajcie ponownie!
EGR oczyszczony po wymontowaniu jakimś płynem ajflux czy coś i benzynka. Chodzi jak nówka, problem zniknął, drżenie nadmierne silnika zniknęło, nie szarpie, nie dławi się, ma kopa, łapie temperaturkę odpowiednio itd. Pozdrawiam :)