2 załącznik(i)
Dedykowane dodatki do olejów silnikowych/przekładniowych itp
Witam,
Chciałbym rozpocząć dyskusję nt. dostępnych dedykowanych dodatków do olejów.
Osobiście stosowałem w poprzedniej JTD Ceramizery oraz AR9100 (w poprzedniej i obecnej) do silnika, skrzyni i układu wspomagania kierownicy.
Jeśli chodzi o silnik - trudno opisać mi jakiekolwiek wrażenia, ponieważ motor był w dobrej kondycji i nie musiałem go rozbierać, więc Ceramizer ani nie pomógł, ani nie zaszkodził. To samo tyczy się Archoil AR9100. Sam dźwięk silnika bardziej zmieniał się w zależności od zastosowanego oleju niż dodatków.
Do JTS-a wlałem teraz AR2300, czyli dedykowany czyścik układu smarowania i widać, że coś tam działa, ponieważ obecny olej jest bardziej zabrudzony w stosunku do poprzedniego (w obu przypadkach olej ten sam, Penrite HPR5 5W40). Po 4000 km mimo to olej nie wygląda jak z Diesla, ale jest bardzo ciemny.
Skrzynia M32: subiektywnie mogę stwierdzić, że Ceramizer poprawił pracę przekładni. Biegi wchodziły bardziej gładko, jakby lżej. Na pewno zastosuję go w obecnym aucie.
W tym miejscu chciałbym podzielić się pewnym odkryciem. 5000 km temu wlałem do skrzyni świeży olej Penrite Pro Gear 75W85 razem z AR9100. Niedawno wymieniałem kpl sprzęgło, więc spuściłem olej i ku mojemu zdziwieniu miał barwę ciemnoszarą. Czysty olej jest czerwony i klarowny.
Załącznik 207902Załącznik 207903
Większość oleju odsączyłem i nie znalazłem żadnych opiłków. Nie spotkałem się też wcześniej z takim zabarwieniem oleju przekładniowego. @wlyszkow, czy taka barwa może być skutkiem zastosowania AR9100? Wlałem w proporcji 1:10 (ok 250 ml AR9100).
Wspomaganie: W moim przypadku ani Ceramizer, ani AR9100 nie wpłynęły na zmianę pracy układu.
Nie przypominam sobie, żebym inwestował w inne dodatki :)
Pozdrawiam i zapraszam do wymiany doświadczeń!