-
Świece żarowe
Witam.
Mam problem z odpalaniem samochodu kiedy jest zimno, tz. muszę kręcić odrobinkę dłużej niż zwykle. Sprawdziłem świece żarowe na rezystancję, wszystkie mają około 1,5 Ohma, więc są w porządku. Jednak na żadną z nich nie dostaje się napięcie, gdy przekręcam kluczyk miernik pokazał jakieś dziwne 0,53v. Z tego co wiem to za pracę świec odpowiada przekaźnik, jak sprawdzić czy jest sprawny? i gdzie on jest?
Mam jeszcze drugi problem, a raczej pytanie, jak przekręcam kluczyk w pozycję MAR z silnika z okolicy pompy paliwa słychać dziwny dźwięk, jakby powietrze gdzieś skądś uciekało, jest tak przez około 10-15s. Podczas pracy silnika chyba też słychać ten dźwięk, czy to normalne? Próbowałem szukać jakichś nieszczelności wodą z płynem, jednak nic nie znalazłem. Czy Wy też tak macie? :)
-
Nie wyświetla ci się na wyświetaczu błąd świec?
Oczywiście czekasz aż zgasnie ci kontrolka grzania świec żarowych??
-
1,5 Ohm?
wymieniałem ostatnio i jak mierzylem to miały ok. 0,9 Ohm. Albo miernik mizerny albo problem z masą do silnika :)
-
Na wyświetlaczu żadnego błędu nie mam, normalnie zapala się kontrolka świec i po chwili gaśnie. Oczywiście czekam aż kontrolka zgaśnie :)
A miernik jest rzeczywiście mizerny, jakiś zwykły z uni-tu ale, ale skoro wszystkie mają po 1,5 Ohm to powinny być dobre, gdyby były zepsute, to spirala nie miała by w ogóle przejścia.
Dodaję również film a propos drugiego pytania:
https://www.youtube.com/watch?v=Wg_2hvnS0zA
-
Przekaźnik od świec z tego co pamiętam był pod maską przykręcony do przegrody gdzieś w okolicach zbiorniczka płynu hamulcowego tylko niżej, taka czarna dość duża kostka a sprawdzić najprościej czy dostaje zasilanie i sygnał sterujący oraz czy wychodzi z niego prąd na świece.
a szumem z pompy paliwa bym sie nie przejmował, może to pompka w zbiorniku pracuje i wracające paliwo tak hałasuje albo któryś z czujników / elektrozaworów, puki robi odpowiednie ciśnienie i nie cieknie z niej to jest ok.
-
1 załącznik(i)
-
Nawet mizerny miernik powinien pokazać 0.9 Ohma.
Masz problem z masą.
Wysłane z mojego SM-A500FU