-
Pytanie o odmę
Koledzy mam zapytanie.Wczoraj wymieniałem filtr powietrza wraz z obudową (dziurawa) cały dół filtra był od oleju. Mechanik stwierdził że to od odmy.Zasugerował by odłączyć od dolotu tam zaslepić przy filtrze a reszte podłożyć jakies naczynie i sprawdzić czy będzie dużó tego oleju.Co wy na to?? Zaznaczam że odłączona jest tylko przed wejsciem do filtru powietrza a ta od strony silnika ma spływać do pojemniczka. Ma to za zadanie sprawdzić czy przez odmę ucieka ten olej..
-
-
Wiesz widząc jak wyglądał filtr powietrza w połowie od oleju to chyba skłania mnie ku temu...
-
Zamiast zaślepiać odmy w dolocie możesz jeszcze wpiąć Oil Catch Tank, na pewno wpłynie na ilość oleju w dolocie, choć osobiście jestem zwolennikiem puszczania odm wolno i traktowania ich jako spaliny.
-
przeraziło mnie jak wygląda ten filtr powietrza...Połowa była w oleju a ja się dziwiłem dlaczego mam ciągle bład przepływomietrza gdzie jeszcze był lużny
-
Więc tak zrobiłem....Efekty...Brak dymienia przy mocnym przegazowaniu. Auto jakby płynniej się wkręca na obroty no i czysty dolot....No i brak błędu przepływomierza.....
-
Pilnuj poziomu oleju, no i przeglądu Ci też to może nie przejść.
-
U siebie wypiąłem odmę z dolotu i przedłużyłem krótkim wężem, a w dolot korek. Trzeba znaleźć takie miejsce żeby spaliny w trakcie postoju nie dochodziły do kabiny. Jak garażujesz auto lub zostawiasz przed domkiem i masz polbruk to lepiej zainwestuj w oil catch tanka bo będziesz zostawiał kropki.
Miałem podobnie jak ty, ślady oleju na filtrze, olej w IC, zapocone przy klapie gaszącej i syf w kolektorze. Teraz jest o niebo lepiej. Początkowo odma szła w butelkę po coli i wychodziło od 100 do 200ml na 10tys. Teraz idzie prosto w naturę. Co do przeglądu to można odmę wpiąć w 3 minuty z powrotem i przegląd niestraszny. Początkowo odmę wypiąłem dla testów czy turbo po regeneracji oleju nie puszcza i tak jakoś zostało...Ogólnie to druciarstwo ale ciągle są inne wydatki i oil catch tank poszedł w zapomnienie...Jeżdżę tak 2 rok i jest wszystko dobrze.
-
A jak to jest z zamarzaniem odmy??