Witam. Ostatnio w mojej AR ( była zagrzana ) na wolnych obrotach w pewnym momencie zaczęły falować obroty, po dodaniu gazu ustąpiło falowanie.
Później już wszystko było ok. Po odpaleniu i gaszeniu także ok. Co mogło być przyczyną ??
Printable View
Witam. Ostatnio w mojej AR ( była zagrzana ) na wolnych obrotach w pewnym momencie zaczęły falować obroty, po dodaniu gazu ustąpiło falowanie.
Później już wszystko było ok. Po odpaleniu i gaszeniu także ok. Co mogło być przyczyną ??
Nikt Ci tu nie wywróży. Są setki powodów takiego falowania. Raz sie przydarzyło to nie panikuj. Obserwuj, bądź czujny i monitoruj:) Będzie więcej danych to pewnie i znajdzie sie diagnoza. Na dzień dobry możesz kompa podłączyć, ale wątpię żeby coś z tego wynikło jak raz zafalowały obroty i wszystko wróciło do normy.
będę obserwował, czy ten objaw się powtórzy. Dzięki
Jednorazowy przypadek nie musi świadczyć o usterce, ale powtarzające się cyklicznie objawy mogą świadczyć o problemach z doborem dawki paliwa, a wtedy trzeba by się było przyjrzeć sterownikom i czujnikom odpowiedzialnym za to dawkowanie (temperatura silnika, sonda lambda, czyjnik połozenia przepustnicy, lub przepływomierz). Warto też sprawdzić szczelność dolotu.
Dlatego pisze, że jeden raz nic nie oznacza. Za dużo możliwości żeby coś konkretnie wywnioskować.
a jest gaz w aucie?
- - - Updated - - -
jesli nie to moze czyszczenie przepustnicy na początek
nie ma gazu, w jaki sposób dobrać się do przepustnicy i jak należy ją czyścić ?
zdjąć rurę dolotową od filtra powietrza , zdjąć przepustnicę i wyczyścić środkiem do gażników np
- - - Updated - - -
przy okazji sprawdź oring w jakim stanie jest , (nowy w ASO 40 zł)
zauważyłem że rura była owijana jakąś izolacją, czy czymś w tym rodzaju. Koszt takiej rury jest wysoki ?