Będę musiał w krótkim czasie wymienić akumulator - pacjentka - 159 SW - 2.0JTDm
I pojawia się pytanie - jaki będzie optymalny ?? Według mechanika obecnie mam zabudowany już drugi bo ten co jest nie jest aku na pierwszy montaż...
Może ktoś... coś..
Printable View
Będę musiał w krótkim czasie wymienić akumulator - pacjentka - 159 SW - 2.0JTDm
I pojawia się pytanie - jaki będzie optymalny ?? Według mechanika obecnie mam zabudowany już drugi bo ten co jest nie jest aku na pierwszy montaż...
Może ktoś... coś..
Masz czas to poczytaj jaki najlepszy: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...9_jtdm_-7.html
Robisz tak...
Idziesz do sklepu, gdzie sprzedają akumulatory i mówisz tak: "dzień dobry, potrzebuję akumulator do alfy 159 2,0 JTDm". Pan wyciąga katalog, sprawdza parametry i ściąga z półki odpowiedni akumulator. Sprawdzone, działa. Sam tak zrobiłem dwa lata temu.
A to, że masz drugi. Akumulatory nie są wieczne. Część eksploatacyjna, jak klocki czy olej.
I najczęściej ściąga z półki akurat to, co mu już zbyt długo zalega i chciałby się pozbyć, albo to, na czym ma największą marżę tudzież prowizję od sprzedaży i pochwali go za to szef - nie omieszkając, rzecz jasna, wychwalić zalet tego produktu pod niebiosa.. :D
I nie, nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych czających się za każdym rogiem, ale jednak nie do końca wierzę w zbytni altruizm tam gdzie obraca się pieniędzmi. Po prostu więc: wolę być świadomym klientem. ;)
Świadomym pytając na forum gdzie każdy poleca co innego :lol: Przeczyta w.w temat gdzie jeden poleca Centre, drugi varte, trzeci Boscha, a jeszcze gdzies mu się tam przewinie moja opinia o chińczyki którego używałem kilka lat... Wtedy dopiero bedzie mętlik w glowie :lol:
No bo są dwie szkoły - otwocka i falenicka ;) Jedni polecają kupować markowe, inni (w tym ja) przejechali się na takich i mówią, żeby kupić tańszy, polski, bo na jedno wyjdzie. Zaś co do parametrów, wychodzi 77 Ah, 770 A (077624) z katalogu.
od roku mam cartechnic 74Ah 680A, praży bez problemów
72/720 o ile dobrze pamietem - 159 2.0 jest ok
ehh, mówimy o parametrach, czyli o pojemności i czy natężeniu prądu rozruchowego - to ustala producent auta i to jest zawarte w katalogach, a nie o marce, danym modelu. Poza tym, można iść do sklepu i powiedzieć "poproszę Centrę/Varte/Boscha do mego auta" i już. No i wtedy się dobiera tak już już napisałem. Jak kupowałem swego Exida miałem tak naprawdę dwa modele do wyboru, wybrałem ten większy. Więcej czasu zajęło jego zamontowanie niż samo kupno.
producent do mojej to dał takie min. ze szkoda gadac ...