Będę musiał w krótkim czasie wymienić akumulator - pacjentka - 159 SW - 2.0JTDm
I pojawia się pytanie - jaki będzie optymalny ?? Według mechanika obecnie mam zabudowany już drugi bo ten co jest nie jest aku na pierwszy montaż...
Może ktoś... coś..
Będę musiał w krótkim czasie wymienić akumulator - pacjentka - 159 SW - 2.0JTDm
I pojawia się pytanie - jaki będzie optymalny ?? Według mechanika obecnie mam zabudowany już drugi bo ten co jest nie jest aku na pierwszy montaż...
Może ktoś... coś..
Masz czas to poczytaj jaki najlepszy: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...9_jtdm_-7.html
Robisz tak...
Idziesz do sklepu, gdzie sprzedają akumulatory i mówisz tak: "dzień dobry, potrzebuję akumulator do alfy 159 2,0 JTDm". Pan wyciąga katalog, sprawdza parametry i ściąga z półki odpowiedni akumulator. Sprawdzone, działa. Sam tak zrobiłem dwa lata temu.
A to, że masz drugi. Akumulatory nie są wieczne. Część eksploatacyjna, jak klocki czy olej.
I najczęściej ściąga z półki akurat to, co mu już zbyt długo zalega i chciałby się pozbyć, albo to, na czym ma największą marżę tudzież prowizję od sprzedaży i pochwali go za to szef - nie omieszkając, rzecz jasna, wychwalić zalet tego produktu pod niebiosa..
I nie, nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych czających się za każdym rogiem, ale jednak nie do końca wierzę w zbytni altruizm tam gdzie obraca się pieniędzmi. Po prostu więc: wolę być świadomym klientem.![]()
Świadomym pytając na forum gdzie każdy poleca co innegoPrzeczyta w.w temat gdzie jeden poleca Centre, drugi varte, trzeci Boscha, a jeszcze gdzies mu się tam przewinie moja opinia o chińczyki którego używałem kilka lat... Wtedy dopiero bedzie mętlik w glowie
![]()
No bo są dwie szkoły - otwocka i falenickaJedni polecają kupować markowe, inni (w tym ja) przejechali się na takich i mówią, żeby kupić tańszy, polski, bo na jedno wyjdzie. Zaś co do parametrów, wychodzi 77 Ah, 770 A (077624) z katalogu.
od roku mam cartechnic 74Ah 680A, praży bez problemów
ehh, mówimy o parametrach, czyli o pojemności i czy natężeniu prądu rozruchowego - to ustala producent auta i to jest zawarte w katalogach, a nie o marce, danym modelu. Poza tym, można iść do sklepu i powiedzieć "poproszę Centrę/Varte/Boscha do mego auta" i już. No i wtedy się dobiera tak już już napisałem. Jak kupowałem swego Exida miałem tak naprawdę dwa modele do wyboru, wybrałem ten większy. Więcej czasu zajęło jego zamontowanie niż samo kupno.