-
wkładki zamka drzwi.
Witam. Dziś po wyjściu z pracy chciałem otworzyć drzwi z kluczyka ( centralny zamek świrował i już od dawna odłączony ) i zamek jakby przymarzł. Chyba za mocno przekręciłem i uszkodziłem wkładkę ( przekręciła się o 180' ) i w tym momencie nic nie reaguje- nie podnosi rygla. Natomiast wkładka z klamki pasażera chodzi bardzo ciężko, już od dawna.
Gdzie szukać wkładki z kluczykiem, czy ew. da się naprawić , zregenerować taką wkładkę, boję się że nie otworze auta któregoś dnia.
Jaka może być cena używanej klamki ( lub samej wkładki z kluczykiem ) ??
PS. Jak ew. się dobrać do wkładki ??
-
2 załącznik(i)
Dopóki nie rozbierzesz i nie ocenisz uszkodzeń, to nie będziesz wiedział co potrzebujesz.
Wkładkę z prawych drzwi wyciągnij i dobrze wyczyść w chemii, a potem zakonserwuj smarem silikonowym.
Jeśli chcesz kupić używaną wkładkę, to kupuj bez kluczyka. Pojedź z nią do dobrego punktu dorabiającego kluczyki i Ci ją dorobi do Twojego kluczyka.
Ale podstawa to najpierw ocenić rozmiar uszkodzeń ;)
Załącznik 219394Załącznik 219395
-
Żeby wyciągnąć wkładkę, muszę całą klamkę wyciągnąć z drzwi ? Jak najprościej ją wyciągnąć ??
-
Ściągasz boczek drzwi, potem wyciągasz szybę, potem dwie nakrętki klucz 10, potem odpinasz ciegna. Nie pamiętam czy nie trzeba wyciągnąć zamka ale to koledzy poprawia
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Nie trzeba wyciągać szyby ani zamka. Trzeba jedynie podnieść maksymalnie szybe do góry i wyjąć prowadnicę szyby mocowaną na dwa torxy. Przynajmniej mnie się tak udało, choć dostęp bez szyby pewnie wygodniejszy.
-
dzięki . :) Zamówiłem z ogłoszenia 2 sprawne klamki z wkładkami i kluczykiem. Będe chiał zmienić jedną i drugą kompletną . A czy ciężko z tych cięgien się demontuje, na co szczególnie zwrócić uwagę ??
-
A tak z ciekawości, były różne wersje czy ktoś z nas miał coś wymieniane? Bo u mnie wkładka na kluczyk jest tylko w drzwiach kierowcy, z prawej jest sama klamka, tak jak w drzwiach tylnych.