-
Wypadający bieg
Witam.
Wymieniłem silnik który padł i pojawił się nowy problem. Jak jadę i zapnę bieg i odpuszczę gaz to po okołu 2sec bieg mi wypada. Słychać jakby tarcie wieloklinu. Po dodaniu gazu obroty rosną ale auto nie przyspiesza. Jedyny sposób żeby połączyć silnik z kołami to wcisnąć sprzęgło i puścić. Lewarek skrzyni biegów nie wraca do pozycji jałowej tylko zostaje na biegu. Dzieje się tak na każdym biegu. Skrzynia biegów, sprzęgło, dwumasa, koło zamachowe zostało przełożone z starego silnika gdzie nie było z nimi problemów. I to poważniejszy problem a drugi to nie wyświetla mi temperatury cieczy ale silnik łapie temperaturę i ją trzyma. Jeśli jest jakiś dobry człowiek który ma pomysł to proszę o pomoc :)
-
Wypada w sensie czuć że się rozłączyło czy tylko rosną obroty?
Jeśli się rozłącza a lewarek zostaje "na biegu" to wskazywałoby na jakiś błąd wybieraka, coś nie do końca załapuje i dlatego dopiero po ponownym zasprzęgleniu łapie. Albo źle złożone sprzęgło, nie dociska tak jak trzeba np.
Co do temp - nie pamiętam czy za wskaźnik odpowiada czujnik na termostacie czy silniku - może wtyczka jest nie podłączona.
-
Ok z tym zegarem będę kombinować albo się w końcu zabiorę za tablet jako wyświetlacz od zegarów . Jeszcze pytanie gdzie mniej więcej jest ten drugi czujnik (Nie termostat).
A jeśli chodzi o te biegi to kolega wczoraj prowadził i puścił gaz po czym chciał dość szybko przyspieszyć i obroty poleciały do 4000 A ja jak słuchałem to miałem wrażenie że jedna pół oś się odlacza od koła i cały moment idzie na nią a ona tylko obciera lekko o to koło. Z tego co wiem to z jedną pół osią był problem przy montażu. No i przy przełożeniu silnik nie podszedł p&P tylko były delikatnie przerabiane mocowania silnika i układ chłodzenia. Może właśnie przerobienie łap na to wpływa?
-
Czujnik temp (tylko że w 1.9JTD)
Z tematu pod linkiem http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ilnikiem_.html
Wpis #7 autor "awazruk"
Zdjęcie umiejscowienia czujnika
http://www.forum.alfaholicy.org/zala..._-p1050801.jpg