Jakie są różnice między CF2 a CF3 3.0? Czy będzie wszystko chulalo jeżeli CF3 zastąpię CF2?
Printable View
Jakie są różnice między CF2 a CF3 3.0? Czy będzie wszystko chulalo jeżeli CF3 zastąpię CF2?
Różnią sie katalizatorami.CF 3 ma 4 katy z tego,co pamiętam.?Jeżeli się mylę,to zaraz ktoś sprostuje.Można je zstąpić-w sensie silniki,bo tam zmian żadnych nie ma.
Słupki są identyczne. Na pewno silniki różnią się elektryką. Ecu jest w cf3 na kolektorze a nie pod nogami pasażera, więcej sond, katalizatorów.
Czyli spokojnie można przełożyć ten CF2 zamiast CF3 ??
Jak najbardziej.
cf2 ma inaczej rozwiązane odmy. za kolektorem dolotowym jest taki 'bidon' do ktorego schodzą się węże z odmy i on tez jest połączony z głowicą przy grodzi (wystaje z niej krociec którego w cf3 nie ma). tak samo kolektor dolotowy mają inne króćce przy przepustnicy zaraz (na wpięcie odmy).
ale to i tak można motor podmieniać ;) po prostu odmy z cf3 ogarnąć (dwa przewody, jedno długie kolanko do rury dolotowej wchodzi, drugie kolanko z głowicy przy grodzi wchodzi od razu w dolot juz za przepustnicą).
Podobno rozwiązanie odmy z CF3 wpływa na brak oleju w dolocie, który w CF2 potrafi ścieknąć nawet na dno filtra powietrza.
A ja mam inne pytanie, ten bidon w CF2 to separator odmy. Ma w sumie 3 wyjścia. Jedno do kolektora, drugie do przedniej głowicy, i na dole tego bidonu jest 3 wyjście, u mnie było ono zaślepione, kawałek wężyka i zaślepka z opaską. Wyglądało to na fabryczną robotę, ale tak powinno być? Dziwne to rozwiązanie.
Dolne idzie do głowicy przy grodziówce.