1 załącznik(i)
Dołożenie adaptacyjnego tempomatu
W wątku ogólnym o Giuli padło pytanie:
Cytat:
Napisał
klag3
Myślisz że jak założę guzik to ruszy
W 156 wystarczyło dołożyć manetkę i tempomat śmigał
Najpierw pomyślałem byłoby zbyt pięknie, dołożyć przycisk I zaoszczędzić ponad 5tyś na opcji adaptacyjnego tempomatu. W dotychczasowych alfach (159/Giulietta) jakiś drobny hardware trzeba było dołożyć zawsze, choc faktycznie bardziej to była manetka z tempomatem czy jakiś moduł który tanio z rozbitka można było wyhaczyć, potem aktywacja w proxy I smiga - tak dokładałem spryskiwacze/xenonony/poziomowanie/przednie PDC/blue&me do 159 i podobnie lusterko fotochromatyczne + tempomat w Giulietcie. Ale sam przycisk to chyba byłoby wymarzone rozwiązanie?
Z ciekawości 10minut pogrzebałem po ePerze I powiem Ci że nigdzie nie widze nic zależnego od opcji NH3 - body computer, wiązki, radar, licznik, kamera (w ePerze jest jako lane assist, ale pewnie I ona działa z aktywnym tempomatem?) - NH3 nie wpływa na numer części. trzeba by dłużej pogrzebać po ePerze zeby się bardziej upewnić, ale od tej strony wydaję się że wszystko co ważne mamy.
Jest jednak jeden potencjalny problem - ECU (a przynajmniej to co wydaje mi sie ECU, bo w ePerze cieżko się poruszać I tak naprawdę wiem że to moduł zapłonowy ale przecież w nowych autach to ECU bezpośrednio steruje zintegrowanymi cewkami, a z resztą na rysunku wygląda jak ECU) - wg ePera jest ta sama część niezależnie od wersji silnikowej I jest komentaz, że jest ona programowana on-line. no I jeśli tak, to czy to chodzi tylko o kod sterujący konkretnym silnikiem, czy też mogą tam być wgrane funkcje np do tempomatu, zatem czy da się funkcję odblokować w Proxi, czy po prostu potrzebny jest odpowiedni kod programu obsługi aktywnego tempomatu wgrany w ECU czy innego kompa. czy da się w razie czego to dograć? co jak pojedziesz do ASO na serwis I puszczą update, czy coś się zchrzani, czy przywróci ustawienia fabryczne ale potem znow sobie zaktywowac bedziemy mogliitp itd. na takie pytania odpowie może ktoś na forum kiedyś, kto podejmie probe dołożenia przycisku I z MESem czy u jakiegoś magika spróbują aktywować tempomat.
Ale znowu optymistyczna wiadomość. Looknąłem do najnowszego MESa 4.0 (w nim pojawiło się proxi dla Giuli), I wygląda to dobrze - jest opcja Adaptive cruise control, wybiera się ACC lub ACC+ I wg opisu trzeba wylączyć Cruise Control I puścić proxi. Ktoś chętny spróbować? Z mojej strony mogę zrobić proxi komuś bo mam licencję pełnego MESa I interfejsy + wprawę z Giulietty ze sciąganiem kierownicy, bo sobie I kilku kolegom na forum dokładałem tempomat. Tylko ktoś musi udostępnić swoją Giulię I ponieść jakies tam ryzyko.
Tu fotka z Proxi:
Załącznik 244189
Czy ktoś kto ma adaptacyjny tempomat I MESa >=4.0 może sprawdzić czy u niego jest ACC czy ACC+, cholera wie czym one się różnią a dobrze byłoby wiedzieć.