-
Dziwny problem z DSP
Od kilku dni mam dziwny problem z DSP. Mianowicie, jakiś czas temu przestało działać DSP, szybko wszystko sprawdziłem - niby OK a nadal nie działa a na ICS jest SDV (czy jakoś tak) zdjąłem klemę akumulatora, po 15 minutach podłączyłem - DSP działa. Cały happy. Odpaliłem auto. Pograło trochę, poustawiałem stacje. Zgasiłem silnik, przekręcam ponownie kluczyk (bez odpalania) i DSP już nie aktywne. Dziś zwaliłem cały boczek w bagażniku, sprawdziłem wtyczki, bezpieczniki i co tam na szybko się dało. Niby wszystko OK.
Co może być przyczyną? Aku w spoczynku 12,6 do 12,7V. Ładowanie 13,9V na obciażeniu wszystkim, bez obciażenia 14,2V. Dodam, że do tej pory wszystko śmigało jak należy.
Pozdrawiam i proszę o wskazówki gdzie i czego szukać ?
-
Są dwie opcje. Przerwa w komunikacji z ICSem albo procesor traci zasilanie (lub masę).
-
Dobra Marek - co pruć w pierwszej kolejności :D ??
-
Musisz mieć multimetr i szukać. Na początek sprawdź czy DSP ma zasilanie w momencie gdy pojawia się sdv.
-
Miernik mam, tylko gdzie szukać tego zasilania, od strony ICSa czy w bagażniku na wtyczkach przy DSP ? Bo to dziwne. Odepnę aku, coś się zresetuje, podepnę i DSP chodzi wyłaczę zapłon i włączę ponownie - DSP nie chodzi.
-
Przy procesorze. Najpierw musisz mieć pewność, że nie traci zasilania. Potem bedziesz szukał w wiązce.
-
Chłopaki, skoro dzieje się to po odpaleniu to nie jest przypadkiem tak, że podczas kręcenia rozrusznikiem jest jakiś mega spadek napięcia i elektronika głupieje? Masa na silniku i kabel od rozrusznika jest OK? Może podłącz multimetr pod zasilanie ICS, zakręć rozrusznikiem i zobacz jakie jest napięcie?
-
Możliwe, ale u mnie jest tak, że jak w czasie pracy silnika będę odpinał i wpinał wtyczkę przy procesorze to DSP będzie się pojawiać i znikać. Dlatego jeżeli ma miejsce zjawisko o którym piszesz to po rozruchu i powrocie napięcia powinno DSP powrócić.