-
Check engine / brak mocy
Witam!
Posiadam Alfe 1.9 16v. Mam pewien problem postaram się opisać wszystko aby dało się zrozumieć.:P
Ostatnio podczas jazdy włączył się tryb awaryjny turbina przestała działać i nie dało się nim jeździć. Po ponownym odpaleniu po kilku minutach auto działało znów poprawnie tylko strasznie dymiło.
Oddałem Alfe do mechanika okazało się że DPF był zatkany przez co zrobila się dziura w łączniku z wydechem (chodzi o taki druciany element nie wiem jak się dokładnie nazywa) spaliny tam uciekały i chodziło poprawnie tylko ten dym. DPF został wypalony mechanik wymienił jakiś czujnik od turbo i auto chodziło bardzo dobrze.
Do czasu aż zapaliła się kontrolka od podgrzewania świec (domyślam się że świece do wymiany) a dzień później check engine i teraz jest taka utrata mocy turbo pokazuje max 0,8 bar ale wydaje się jak by znów nie działało. Byłem u mechanika i jedyne błędy jakie wyskakują to od DPF i na czujniku turbiny czyli te elementy które były naprawiane. Mechanik stwierdził że jest tu problem w elektryce.
Teraz pytanie do was czy miał ktoś może taki problem. Proszę o pomoc bo jest to mój pierwszy włoski samochód a przygoda z nim nie ciekawie się zaczyna. :(
-
na 0.8 bara to jechac to auto nie bedzie :) jak masz bledy dpf to przechodzi w tryb awaryjny. Masz 3 opcje mycie DPF, Wymiana na regenerowany czy tam niwy, lub najlepsza wyj*** calej tej pseudoekologi na rzecz zdrowia silnika i portwela. Ja bym wybrał opcje nr 3 :D
-
Cześć.
Pierwsze pytanie czy twój mechanik używał do diagnostyki, dedykowanego programu do alfy?
Jeśli tak, to trzeba mu wierzyć. Jeśli nie to znajdź kogoś w twojej okolicy kto ma program do Włoszek. Może jest jakiś inny problem którego program mechanika nie może odczytać.
-
Raczej nie był to program dedykowany.
DPF nie chciał bym usuwać bo słyszałem o problemach przy diagnostyce.
Myślicie że po wymianie świec te problemy mogły by zniknąć?
-
Świece nic nie dają, a jak masz zapchany DPF to dopiero diagnostyki nie przejdziesz :D a tak to mogą cię cmoknac bo analize spalin będziesz miał dobra.
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
-
Po pierwsze - jakie to błędy?
Błąd DPF nie zawsze oznacza zatkanie filtra. Jeśli to błąd czujnika temperatury spalin to czyszczenie filtra nic nie da.
Problemu w elektryce bym nie szukał, raczej w głowie ;)
-
Byłem u innego mechanika okazało się że filtr nie został wypalony wychodzi na to że ktoś poprostu mnie oszukał. :(
-
Filtra nie wypalisz od tak. Nieraz po całej procedurze wypalania i tak filtr jest zapchany nadal. Pomaga otwarcie i mycie, lub jak wcześniej pisałem wywalenie ale zostawienie oryginalnej puszki
-
A mycie dpf dał bym radę wykonać samodzielnie czy raczej oddać do fachowców?
Wywalać bym chciał w ostateczności
-
Jak masz Tiga żeby go później pospawać to tak :D