Czy Giulietta nie ma żadnego ostrzeżenia o niskim poziomie płynu spryskiwacza? Po prostu się kończy i radź sobie?
Printable View
Czy Giulietta nie ma żadnego ostrzeżenia o niskim poziomie płynu spryskiwacza? Po prostu się kończy i radź sobie?
xenon masz?
U siebie raczej nie mam To drugi samochód w rodzinie. Obecnie nie mam go w pobliżu ale dostałem pytanie.
Pytał też kolega co ma Veloce bo też mu się skończył nagle. Nie wiem czy tam są Xenony.
Nie ma. Niezależnie czy z ksenonem czy bez.
Lampki nie ma ale jak jest niski poziom to chyba spryskiwacze reflektorów nie działają
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Nie ma kontrolki ani żadnej informacji - zresztą jak w większości nowych aut. Zawsze było to dla mnie niezrozumiałe.
Natomiast faktycznie spryskiwanie reflektorów działa z moich obserwacji do momentu gdy w zbiorki pozostało około 1/2 płynu.
W większości nowych aut to raczej właśnie standard. Problem że Giulietta nowym samochodem nie jest :D
Nawet w starych samochodach już były takie konstrukcje jak osobny zbiornik na reflektory czy spryskiwanie reflektorów co któreś użycie wycieraczek.
Imho to powinien być wymagany prawem standard jak poduszki. Tu chodzi o bezpieczeństwo. Jedziesz sobie autostradą i nagle nie masz czym przetrzeć szyby. Po kilkunastu minutach nic prawie nie widzisz a nie masz jak się zatrzymać a do stacji daleko.
W Giulii wali po oczach ostrzeżenie na długo zanim się skończy.
Jest tak jak mówią Koledzy powyżej. Jak masz spryskiwacze reflektorów (można było mieć nawet bez zenonów) to jak poziom płynu spada poniżej (dajmy na to 1/2 albo 1/3) przestają się spryskiwać reflektory. Ja w ten sposób absolutnie niezawodnie wiem kiedy uzupełnić płyn, i nigdy jeszcze nie miałem zonku "ojej, skończył się niespodziewanie". To doskonale widać, czy spryskują się reflektory czy też nie. No i słychać. Jak jest za mało płynu na reflektory to tak dość wysoko wyje pompa spryskiwacza reflektorów przez jakąs sekundę, półtorej. Oczywiście przy 2 paczkach na A1 tego się nie usłyszy...
Rozumiem, tyle że ja nie mam spryskiwaczy reflektorów u siebie. Giuliettą jeździ żona i nawet jakby miała spryskiwane reflektory to rozwiązanie z patrzeniem czy faktycznie się spryskują i ile mogę jeszcze mieć płynu jest ... trochę cudownym rozwiązaniem problemu który inni rozwiązali profesjonalnie dawno temu.
No nic. Trzeba z tym żyć albo dorobić sobie prosty układ z czujnikiem.
coś jak kolega tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...ml#post1318803
Nie ma żadnego powiadomienia. Dla mnie jest to jakiś żart- w 159 wszystkie wersje z ksenonami miały czujnik poziomu i stosowny komunikat gdy mało. U mnie w julce z xenonami niema nic. Czarę goryczy przepełnia coś jakby wskaźnik poziomu w postaci bagnetu na sitku we wlewie płynu. Przypomniały mi się czasy trabanta 601 i takiego samego "miernika poziomu paliwa".